Δευτέρα
15.04.2024

Νέος ποινικός κώδικας: Έρχονται βαριά πρόστιμα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Βαριές ποινές προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ, που μπορεί να υπερβαίνουν και τα τρία χρόνια φυλάκισης.

Στη λίστα με τα χρέη τα οποία παραμένουν αρρύθμιστα για περισσότερους από τέσσερις μήνες και δεν εξυπηρετούνται θα συνυπολογίζονται και εκείνα που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών, που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια μαζί με τις προσαυξήσεις που προκύπτουν από τους τόκους.

Με βάση οδηγίες που έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ευθυγραμμίζεται με τις νέες διατάξεις, που προβλέπουν τα εξής:

1. Αυστηροποιείται το πλαίσιο για ξέπλυμα χρήματος και έρχονται πιο βαριές κυρώσεις, για αδικήματα που σχετίζονται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει πρόστιμο 50.000 ως 10 εκατ. ευρώ. Για περιπτώσεις όμως όπου δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος που αποκόμισε ο παραβάτης, αυξάνονται «κατά κεφαλήν» στα 4 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ που ίσχυε ως τώρα (αύξηση 300%).

2. Διευρύνεται το πεδίο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα λαμβάνονται υπόψη και οδηγούν έναν φορολογούμενο σε φυλάκιση για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Στη λίστα με τα χρέη που τυχόν παραμένουν αρρύθμιστα και δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 4 μήνες, θα συνυπολογίζονται και αυτά που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών που επιβλήθηκαν από ποινικά δικαστήρια -μαζί και με όλες τις λοιπές προσαυξήσεις και τόκους που τα συνοδεύουν.

Με την προσθήκη και αυτών των ποσών που ως τώρα εξαιρούντο, μεγαλώνει και ο αριθμός των οφειλετών που, μόλις τα χρέη τους προς το Δημόσιο ξεπεράσουν τα 100.000 ευρώ, έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ενός έτους και άνω. Αν μάλιστα με την προσθήκη και των οφειλών από τα δικαστήρια ο οφειλέτης ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ, οι ποινές φυλάκισης αυτομάτως θα υπερβούν και τα 3 έτη.

Ωστόσο, η πράξη «μπορεί να κριθεί ατιμώρητη», υπό έναν όρο: Αν κάποιος χρωστά πάνω από 100.000 ευρώ αλλά καταφέρει να εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, το αξιόποινο της πράξης διαγράφεται και μπορεί να γλιτώσει την ποινή φυλάκισης.

Επιπλέον, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αμφισβητεί το χρέος, δηλαδή το ύψος του ποσού που του έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εν συνεχεία, εφόσον η προσφυγή του απορριφθεί, στα διοικητικά δικαστήρια.

Για όσο εκκρεμεί οριστική δικαστική απόφαση, οι διαδικασίες επιβολής των ποινικών κυρώσεων μπορεί να «παγώσουν». Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την εφορία, και για τα χρέη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η πρώτη «πράσινη» σύμβαση για ρεύμα με εταιρεία Δημοσίου

Στουρνάρας για Τράπεζα Πειραιώς: Η μεγάλη επιτυχία αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ψάλτης: «Υπέρβαση των στόχων για κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και δείκτη ΜΕΑ» – Το νέο τριετές business plan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr

Array