Δευτέρα
11.12.2023

Νέο φορολογικό: 1.443 ευρώ η μέση επιβάρυνση σε επαγγελματίες

Αλλάζει ο χάρτης της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι καθιερώνεται ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.920 ευρώ σε ετήσια βάση). Το συγκεκριμένο ποσό προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία (εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας) και βρίσκεται σε συνάρτηση τόσο με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούνται στην επιχείρηση όσο και με τον μέσο ετήσιο τζίρο του ΚΑΔ στον εκάστοτε κλάδο με βάση τα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς. Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται αγρότες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «το ύψος του τεκμηρίου, 10.920 ευρώ σε ετήσια βάση, μπορεί να περιορίζεται για ατομικές επιχειρήσεις με λίγα έτη λειτουργίας (έως τρία από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας)». Και εξήγησε: «Γιατί όταν ξεκινάς πρέπει να έχει ένα περιθώριο για να αναπτύξεις τη δράση σου και να εδραιωθείς». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι «το ύψος του τεκμηρίου αυξάνεται για ατομικές επιχειρήσεις με περισσότερα έτη λειτουργίας, περισσότερους υπαλλήλους και τζίρο αρκετά μεγαλύτερο από αυτόν που προβλέπεται στον ΚΑΔ του συγκεκριμένου κλάδου».

Όλα τα μέτρα του νέου φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες ΕΔΩ

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν περισσότερα το 2024

Παίρνοντας τον λόγο, ο αρμόδιος υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης, προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, για τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και τα μέτρα που προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε: «Συνιστά ένα διπλό μήνυμα αδικίας, απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφενός και εντός της τάξεως των ελευθέρων επαγγελματιών αφετέρου», καθώς το βάρος της φορολογίας «πέφτει δυσανάλογα στις πλάτες λίγων».

Και πρόσθεσε: «Βασικός άξονας του νέου συστήματος είναι ότι τα κέρδη που προκύπτουν λογιστικά από μια επιχείρηση δεν μπορούν να είναι λιγότερα από τον υπολογισμό που βασίζεται σε αντικειμενικά και σταθερά κριτήρια». Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε: «Πεδίο εφαρμογής είναι οι ατομικές επιχειρήσεις εξαιρουμένων των αγροτών και των “μπλοκάκηδων” που είναι υποκρυπτόμενοι μισθωτοί». Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη:

  • 473.000 φορολογούμενοι θα δουν αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων κατά μέσο όρο ύψους 1.444 ευρώ.
  • 124.000 ΑΦΜ ατομικών επιχειρήσεων δεν θα δουν την παραμικρή μεταβολή.
  • 138.000 φορολογούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ.

Πρακτικά, ενώ με το ισχύον φορολογικό σύστημα μόλις το το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών καταβάλλει το 50% των φόρων, το νέο σύστημα ανεβάζει το ποσοστό στο 12% των φορολογουμένων.

Αναφορικά με την ελάχιστη κατώτατη αμοιβή, με βάση την οποία θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας που απασχολεί υπαλλήλους, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε:

  • Δεν μπορεί να υπολείπεται του μεγαλύτερου μεταξύ του ελάχιστου βασικού μισθού με προσαύξηση μετά το έκτο έτος.
  • Λαμβάνεται υπ’ όψιν η αμοιβή των υπαλλήλων του.

Έως 50.000 το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εκτός από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, ύψους 10.920 ευρώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με έξι χρόνια λειτουργίας από τη στιγμή της ημερομηνίας έναρξης, το οποίο ανεβαίνει στις 14.196 ευρώ στα 12 χρόνια λειτουργίας, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται προσαύξηση για όσους έχουν εργαζόμενους ή καταβάλλουν υψηλότερους μισθούς (από τον κατώτερο) στους εργαζόμενους. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 50.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται:

  1. Έκπτωση 100% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του επαγγελματία, η οποία μειώνεται στο 67% το δεύτερο έτος και στο 33% στο τρίτο έτος. Από το έκτο έτος λειτουργίας, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το τεκμαρτό θα ανέρχεται στις 10.920 ευρώ.
  2. Όσοι έχουν αναπηρία θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.
  3. Οσοι δραστηριοποιούνται σε χωριό ή σε νησί κάτω των 3.100 κατοίκων, επίσης, θα έχουν μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.

Σημειώνεται ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν ετήσιο εισόδημα ίσο ή πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα, θα δουν μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από το 2024.

Πηγή: powergame.gr