Νέο αρνητικό ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Νέο αρνητικό ρεκόρ έχουμε στην τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του πετρελαίου σε 14 από τους 52 Νομούς της χώρας είναι πάνω από το 1 ευρώ και 20 λεπτά το λίτρο, ενώ η μέση τιμή στη χώρα έχει φθάσει το 1,17 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με την αγορά, οι τάσεις είναι ανοδικές και όχι αποσυμπίεσης και δυστυχώς δεν πρόκειται μόνο για νησιωτικές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες θεωρητικά είναι λίγο υψηλότερες από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακόμα και σε Νομούς, όπου η μέση τιμή είναι λίγο χαμηλότερη από τα 1,20 ευρώ, αν αναζητήσει κανείς τα επιμέρους στοιχεία ανά Δήμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα στη Λακωνία, όπου η μέση τιμή είναι 1,187 ευρώ, στην περιοχή του Γυθείου και της Αρεόπολης η τιμή φτάνει στα 1,23 ευρώ/ λίτρο.

Την ίδια ώρα, η αγορά του φυσικού αερίου μπορεί να έχει απομακρυνθεί από τις συνθήκες τρέλας, που επικρατούσαν στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά το κόστος παραμένει υψηλό για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι αν και η τιμή του «βούτηξε» κατά περίπου 60% από τις 5 Οκτωβρίου, παραμένει 410% υψηλότερη από τα περσινά επίπεδα.

Αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ, το 82% των εργαζομένων δηλώνει ότι η μηνιαία επιβάρυνση του νοικοκυριού τους από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής αναμένεται να είναι «Πολύ μεγάλη» ή «Μεγάλη» με το 14% να την εκτιμά ως «Μικρή» ή «Πολύ μικρή».

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι για να διασφαλιστεί το βιοτικό τους επίπεδο είναι αναγκαίο να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς τους που κατά μέσο τις προσδιορίζουν στο 25%, με διαφοροποιήσεις ανάλογα τα εισοδήματά τους.

Όσοι δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.000 ευρώ δηλώνουν, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 57% ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις είναι η αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού και το 39%, κατά μέσο όρο, την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης.

Ανάσα στις 10 Νοεμβρίου από το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης

Κατά συνέπεια, κλιματιστικά, σόμπες, αερόθερμα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί αποτελούν εναλλακτικές ή βασικές πηγές θέρμανσης, την ώρα που τα νοικοκυριά αναμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης.

Εν τω μεταξύ, η αντίστροφη μέτρηση  για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει, καθώς στις 10 Νοεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου μάλιστα θα δοθεί ως προκαταβολή ένα μέρος του επιδόματος σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης ανέρχεται φέτος στα 168 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίδομα θέρμανσης δικαιούται και όσοι χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Πηγή: powergame.gr