Δευτέρα
15.04.2024

Νέα προβλήματα για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance

νέος διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, Ρίτσαρντ Τενγκ, ανέλαβε να διασώσει την εταιρεία από το χείλος της καταστροφής, ωστόσο οι εξελίξεις μόνο καλές δεν είναι για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, καθώς περισσότερες δικαιοδοσίες σπεύδουν να επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα στο ανταλλακτήριο για προηγούμενες παραβιάσεις.

Τον Νοέμβριο, του 2023 ο ιδρυτής του ανταλλακτηρίου Changpeng Zhao παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και δήλωσε ένοχος για κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις ΗΠΑ. Στο Binance επιβλήθηκε πρόστιμο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την εβδομάδα της αποχώρησης του Zhao, το ανταλλακτήριο σημείωσε σημαντικές εκροές δισεκατομμυρίων.

Η πρώτη διεθνής εμφάνιση του Teng ήταν στο πλαίσιο του συνεδρίου Blockchain Binance στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο γρήγορα επισκιάστηκε από πολλές αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών. Ως μέρος του διακανονισμού στις ΗΠΑ, το Binance συμφωνεί να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημίωση και να αναφέρεται σε έναν επόπτη συμμόρφωσης που έχει ορίσει το δικαστήριο για πέντε χρόνια.

Ο Teng ανακοίνωσε τη νέα του θέση ως Διευθύνων Σύμβουλος σε μια δημοσίευση στο κοινωνικό δίκτυο X. Δηλώνει ότι οι στόχοι του είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές και να προωθήσει την ανάπτυξη του ανταλλακτηρίου.

Το μερίδιο του Binance στον όγκο συναλλαγών μειώνεται από 40% στις 20 Νοεμβρίου πριν από την έξοδο του Zhao, στο 30%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaiko.

Ο Τενγκ κάνει το ντεμπούτο του ως Διευθύνων Σύμβουλος σε συνέδριο των Financial Times Live στο Λονδίνο, όπου απαντά για τα πρόσφατα νομικά προβλήματα του Zhao και του Binance στις ΗΠΑ. «Έγιναν λάθη», λέει ο Teng στο κοινό των Financial Times Live, «και αναγνωρίζουμε αυτά τα λάθη. Τώρα τα έχουμε περάσει, επιλύσαμε αυτά τα ζητήματα με τις αμερικανικές υπηρεσίες».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τα κεντρικά γραφεία της Binance Global, ο Teng λέει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει την τοποθεσία της «προσεχώς». Αυτό είναι ένα διαχρονικό ερώτημα, καθώς το ανταλλακτήριο αδυνατεί να δημοσιεύσει την πραγματική έδρα του.

Ο Teng ενώ βρίσκεται σε πίεση θέλει να περάσει στην αντεπίθεση, αναφέροντας σε μια ακαδημαϊκή εργασία που συμπεραίνει ότι τα παραδοσιακά νομίσματα είναι υπεύθυνα για παράνομες δραστηριότητες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε σύγκριση με περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια στον ετήσιο όγκο που αφορά ξέπλυμα μέσω κρυπτονομισμάτων.

Τα νέα δεν είναι θετικά και τον Δεκέμβριο, καθώς ένας ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι ο Ζάο δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ μέχρι την καταδίκη του. Στην απόφαση, ο δικαστής Richard A. Jones αναφέρει την έλλειψη συνθήκης έκδοσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου διαμένει ο Zhao, και τον τεράστιο πλούτο στο εξωτερικό που θα μπορούσε να καταστήσει το πακέτο εγγύησης «ανεπαρκές για να εξασφαλίσει την επιστροφή του» στις ΗΠΑ

Η θυγατρική της Binance BV Investment Management αποσύρει αίτηση για αδειοδότηση στο Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η άδεια θα επέτρεπε στην εταιρεία να λειτουργεί ένα συλλογικό επενδυτικό ταμείο στην πόλη. «Κατά την αξιολόγηση των παγκόσμιων αναγκών μας για αδειοδότηση, αποφασίσαμε ότι αυτή η αίτηση δεν ήταν απαραίτητη», δήλωσε τότε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Ινδίας ανακοίνωσε την έκδοση ειδοποιήσεων «Show Cause» σε εννέα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένου και του Binance. Η ανακοίνωση ζητά από το Υπουργείο Πληροφορικής της Ινδίας να αποκλείσει τις διευθύνσεις URL των παρόχων.

Το Binance υπό την πίεση των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών, ανακοινώνει την προσθήκη του memo προειδοποίησης σε πολλά κρυπτονομίσματα που θεωρούνται ανώνυμα, συμπεριλαμβανομένων των Monero και Zcash. Τα κρυπτονομίσματα αυτά βλέπουν τη ρευστότητα να στερεύει μετά την ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο, μια αναφορά της Kaiko λέει ότι το Binance αφαίρεσε το Stablecoin TrueUSD από το πρόγραμμα επιβράβευσης Launchpool.Σύμφωνα με την Kaiko, οι αλλαγές πιθανότατα προκάλεσαν πτώση τιμής στο stablecoin.

Σε μία από τις κορυφαίες αγορές κρυπτονομισμάτων, αυτή της Νότιας Κορέας, η Binance επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία θα πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στο νοτιοκορεατικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gopax. Η Binance αγόρασε το μερίδιο τον Φεβρουάριο του 2023, η πρώτη της δραστηριότητα στη Νότια Κορέα από το 2021. Μια πώληση μπορεί να σηματοδοτήσει τη δεύτερη έξοδο του Binance από την αγορά της Νότιας Κορέας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το ανταλλακτήριο φαίνεται να έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ρυθμιστικές αρχές της Νιγηρίας. Το Binance σε μια ανάρτηση ιστολογίου προσπαθεί να αμυνθεί την στιγμή που εκπρόσωποι του ανταλλακτηρίου κρατούνται από την αστυνομία, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές κατηγορούν το ανταλλακτήριο για χειραγώγηση της αγοράς. Οι κατηγορίες της Νιγηρίας προφανώς είναι αφορμή για το γεγονός ότι οι πολίτες βρήκαν διέξοδο για να εξάγουν το συνάλλαγμα και να αποκτήσουν πρόσβαση στο δολάριο, εν μέσω κλιμακούμενης νομισματικής κρίσης στη χώρα. Οι αρχές κατηγορούν το ανταλλακτήριο για «συντονισμένη προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος της χώρας μέσω διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων στο Binance».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας προσπαθεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Binance.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το BBC για την είδηση δήλωσε αργότερα την Παρασκευή ότι τα σχόλιά του παραποιήθηκαν. Ο Bayo Onanuga, εκπρόσωπος του προέδρου Bola Tinubu, είπε στην People’s Gazette ότι η Νιγηρία «μπορεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα στο Binance για αυτό που συνέβη».

«Ποτέ δεν είπα ότι το Binance είχε ενημερωθεί για τα πρόστιμα ή ότι θα ήταν σίγουρα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, δύο στελέχη του Binance συνελήφθησαν στη χώρα, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.Το Bloomberg ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά φέρεται να κατηγορηθούν για φοροδιαφυγή, παράνομες επιχειρήσεις και ακόμη και χειραγώγηση νομίσματος. Το δημοσίευμα επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές. Όλα αυτά έρχονται αφού ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας Olayemi Cardoso κατονόμασε το Binance σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Ο Cardoso είπε ότι 26 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν περάσει από το ανταλλακτήριο Binance Nigeria.

Παρά τη φρενίτιδα και το ράλι στις αγορές κρυπτονομισμάτων, και την είσοδο των θεσμικών επενδυτών, το Binance και άλλα μεγάλα ανταλλακτήρια έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων με τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο και φυσικά οι ρυθμιστικές αρχές θα προσπαθήσουν να επιβάλουν σημαντικά πρόστιμα για παραβάσεις στις δικαιοδοσίες τους.

Source: liberal.gr

Array