Πέμπτη
01.06.2023

Νέα οδηγία από την ΕΕ: Ανοίγει παράθυρο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ

Τη δυνατότητα μόνιμης μείωσης κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τίτλους τέλους του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα αλλά και μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από το ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες φέρνει η νέα οδηγία της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα οδηγία που μπορεί να εφαρμοστεί από το 2025, ανοίγει παράθυρο μείωσης των συντελεστών στους τομείς των ακινήτων, της υγείας, του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, και σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης προς όφελος του τελικού καταναλωτή και για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως πανδημίες, ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ειδικότερα, με τη νέα οδηγία η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις κατά 30% στο ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Χίο, Λέσβο, Κω, Λέρο, Σάμο) χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό και αφετέρου σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, όπως ίσχυε πριν την κατάργηση της έκπτωσης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων. Για την υλοποίηση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ απομένει η ενσωμάτωσή της στην εθνική νομοθεσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2025.

Ακίνητα

Παράλληλα η νέα οδηγία ανοίγει το δρόμο για την παράταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το τέλος του 2024 και την εφαρμογή μειωμένου ή ακόμη και μηδενικού ΦΠΑ από το 2025. Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει τη διατήρηση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων έως το τέλος του 2024 ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2025 ανάλογα με τις δημοσιονομικές συνθήκες θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή 13% ή ακόμη και μηδενικού στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Λουξεμβούργο).

Αγρότες

Με την νέα κοινοτική οδηγία δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα καθώς και στο βαμβάκι, με παράλληλη ρήτρα διασφάλισης της δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030. Προϋπόθεση για τη μείωση των συντελεστών, ο δημοσιονομικός χώρος. Σημειώνεται ότι για τα λιπάσματα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Μειωμένοι συντελεστές σε υγειονομικά προϊόντα και ηλιακά πάνελ

Μειωμένοι συντελεστές θα μπορούν να εφαρμοστούν σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων, ενώ προβλέπεται και απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και σε ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη ενώ σε περιπτώσεις κρίσεων, φυσικών καταστροφών ή πανδημιών η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε απαλλαγές από το ΦΠΑ συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών για ορισμένο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή: powergame.gr