Τετάρτη
25.05.2022

Νέα μελέτη: Πώς τα lockdowns στην πανδημία προκάλεσαν ρεκόρ βροχής

Τα αερολύματα μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καταιγίδων μεγάλης κλίμακας

H γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας, είχε ως αποτέλεσμα ατμοσφαιρικές αλλαγές που οδήγησαν σε ρεκόρ βροχοπτώσεων στην Κίνα το 2020.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των μικρών σωματιδίων που ονομάζονται αερολύματα προκάλεσε ατμοσφαιρικές αλλαγές που ενέτειναν τις βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές περιοχές της ανατολικής Κίνας υπέστησαν σοβαρές πλημμύρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2020. Οι ερευνητές λένε ότι οι μειώσεις στις εκπομπές συνέβαλαν περίπου στο ένα τρίτο της των ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων. Ο ποταμός Yangtze έζησε τις πιο έντονες βροχοπτώσεις από το 1961, με αύξηση 79% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την περίοδο των προηγούμενων 41 ετών.

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες ερεύνησαν τις αιτίες των πλημμυρών, μερικές εκ των οποίων απέδωσαν τις ακραίες συνθήκες στον Ινδικό Ωκεανό.

Τώρα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων προτείνει μια νέα θεωρία. Υποστηρίζει ότι η απότομη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αερολυμάτων, που προκλήθηκαν από τις διακοπές λειτουργίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ήταν βασική αιτία των έντονων βροχοπτώσεων.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές δείχνουν ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες οι καλοκαιρινές βροχοπτώσεις στην ανατολική και κεντρική Κίνα έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της αύξησης του αριθμού των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σωματίδια, που συχνά συνδέονται με την καύση άνθρακα, μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καταιγίδων μεγάλης κλίμακας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερες βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, η εν λόγω μελέτη λέει ότι η απουσία αυτών των σωματιδίων και οι χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2020 προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα – μια σημαντική αύξηση των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, η αλυσίδα των γεγονότων που συνδέει το lockdown της πανδημίας με τις πλημμύρες είναι αρκετά περίπλοκη.

«Υπήρχε θέρμανση στη στεριά λόγω των μειώσεων των αερολυμάτων αλλά και ψύξης στον ωκεανό λόγω της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου, η οποία ενέτεινε τη διαφορά θερμοκρασίας ξηράς/θάλασσας το καλοκαίρι», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Yang Yang από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης Πληροφορικής του Ναντζίνγκ και Τεχνολογία, στην Κίνα.

«Αυτό με τη σειρά του, αύξησε την πίεση της στάθμης της θάλασσας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας/Φιλιππινών και ενίσχυσε τους ανέμους φέρνοντας υγρό αέρα στην ανατολική Κίνα, η οποία στη συνέχεια είδε έντονες βροχοπτώσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Ο τουρισμός «φουλάρει» για νέο ρεκόρ – Έως +30% οι προκρατήσεις, ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Deutsche Telekom: Στο επίκεντρο η επένδυση των 3 δισ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

Bitcoin: Πότε «βλέπει» το επόμενο ράλι κορυφαίος παράγοντας της αγοράς

Πηγή: newmoney.gr