Δευτέρα
08.08.2022

Νέα φορολοταρία: Ποιοι θα κερδίζουν τα 100.000 ευρώ και ποιοι αποκλείονται

Πολλαπλάσιες πιθανότητες για τρίτεκνους, πολύτεκνους και …αφορολόγητους – Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις από τον Φεβρουάριο

«Λίγα δίνεις – πολλά παίρνεις» θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν της νέου τύπου φορολοταρίας. Με δώρο 50.000  ευρώ στον 1ο νικητή ή και 100.000 ευρώ σε 12 νικητές, παίρνει νέα πνοή η διαδικασία συλλογής κλήρων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Και όχι μόνο αυτό:

  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα (κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής) δίνουν ένα λαχνό στον φορολογούμενο με ανώτατο μηνιαίο όριο δαπανών 10.000 ευρώ (=10.000 λαχνοί)
  • κάθε ευρώ δαπάνης με πλαστικό χρήμα δίνει 2 ή 3 ή 4 λαχνούς αντί για έναν, εάν το ποσό που καταναλίσκεται μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30% ή 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος ( ως 1/12 του ετήσιου)
  • οι λαχνοί διπλασιάζονται για φορολογούμενους με χαμηλό ετήσιο εισόδημα (κάτω από 1.000 βάσει τελευταίου εκκαθαριστικού) αλλά και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Έχουν έτσι πλέον κίνητρο για να κυνηγήσουν τα 50 ή 100 χιλιάδες ευρώ και για να πληρώνουν με κάρτες (εκδίδοντας και αποδείξεις) ακόμα και αυτοί που θα έμεναν αφορολόγητοι.
  • οι λαχνοί του κάθε συμμετέχοντα προσαυξάνονται κατά 50% και για κάθε προστατευόμενο τέκνο που έχει.  Δηλαδή για πολύτεκνο με 4 παιδιά, οι λαχνοί ουσιαστικά τριπλασιάζονται

Αντιθέτως, δεν παίρνουν έξτρα λαχνούς όσοι δηλώνουν εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ το χρόνο, αλλά μόνον έναν λαχνό για κάθε ευρώ χωρίς καμιά προσαύξηση.

Αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο για τις αποδείξεις Ιανουαρίου, οι κληρώσεις θα γίνονται ως εξής:

1. Κάθε μήνα, αντί να δίδονται 1 εκατ. ευρώ για 1.000 τυχερούς από 1.000 ευρώ, θα μοιράζονται 900.000 ευρώ σε 556 τυχερούς, ως εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση κάθε μήνα, η φορολοταρία θα κληρώνει και μετά θα πληρώνει 556 τυχερούς λαχνούς ως εξής: 1 κερδίζει 50.000 ευρώ, 5 κερδίζουν 20.000 ευρώ,  50 κερδίζουν 5.000 ευρώ  και  500 κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

2.  Μια φορά το χρόνο (δέκα μέρες πριν την πρωτοχρονιά) γίνεται μία «σούπερ» κλήρωση, όπου θα διανέμονται τα (100.000 ευρώ Χ 12 μήνες =)  1.200.000 ευρώ που εξοικονομήθηκαν συνολικά μέσα στη χρονιά, σε 12 υπερ-τυχερούς φορολογούμενους, που θα λαμβάνουν από 100.000 ευρώ έκαστος. Θα κληρώνονται επίσης και άλλοι λαχνοί για έπαθλο 1.000 ευρώ, από τυχόν αδιάθετο υπόλοιπο από προηγούμενες μηνιαίες κληρώσεις, του δωδεκαμήνου μεταξύ Σεπτεμβρίου – Αύγουστο κάθε έτους.

Για τη συμμετοχή σε κάθε ετήσια κλήρωση, θα λαμβάνονται υπόψη οι λαχνοί που συγκέντρωσε ο  πολίτης  συνολικά μέσα στο έτος. Ειδικά φέτος όμως, στην ετήσια κλήρωση θα μετάσχουν οι κλήροι μόνο 11 κληρώσεων, δηλ. των μηνών Φεβρουαρίου – Δεκεμβρίου.

Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ Δημοσίου ή τρίτου. Η ενημέρωση των νικητών θα γίνεται  στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο e-mail που έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ. Όσοι κερδίζουν αλλά δεν έχουν δηλώσει  ΙΒΑΝ , εντός 3 μηνών από την κλήρωση χάνουν το έπαθλο.

Ποιοι αποκλείονται

Για άλλη μια φορά όμως αδικούνται και αποκλείονται από τα οικονομικά έπαθλα, ανήλικα εργαζόμενα ορφανά παιδιά, τα οποία κάνουν μεν δική τους δήλωση φόρου εισοδήματος και υποχρεώνονται δια νόμου να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές (ή μπορεί και να έχουν στο όνομά τους μια επιχείρηση και να πληρώνουν φόρο για αυτήν πχ από κληρονομιά κλπ) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι τους απαγορεύεται  να συμμετέχουν ως ανήλικοι σε κληρώσεις και τυχερά παιχνίδια, αλλά και διότι ως ανήλικοι μπορεί να μη τους επιτρέπεται να κάνουν δικαιοπραξία για να εκδώσουν πιστωτική κάρτα –παρότι φυσικά οι πληρωμές μπορούν να γίνονται και με χρεωστική ή με έμβασμα.

Συγκεκριμένα στις κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, μόνον τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,
  • έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι. Αποκλείονται έτσι όσοι αυτομάτως «ξεχνούν» να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να εξαιρεθούν έτσι από το πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων, ή να αποποιηθούν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμένη κλήρωση, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών της ΑΑΔΕ (dafe@aade.gr).

Διαβάστε ακόμα: 

Έμφραγμα στα συμβολαιογραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τζόκοβιτς: Κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά το «όχι» στο εμβόλιο – Οι χρυσές συμφωνίες με χορηγούς (pics)

Τα «Απριλιανά» του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντικαταστάτες της κυρίας Βρεττού, η παραίτηση Μπόμπολα και τα highlights Βακάκη

 

 

 

Πηγή: newmoney.gr