Τετάρτη
06.07.2022

Νέα επιδότηση καυσίμων – Πώς θα καθορισθεί το τελικό κονδύλι

Νέα επιδότηση καυσίμων αναμένεται και για τον Ιούνιο, όμως το ύψος της και ο αριθμός των δικαιούχων θα καθοριστούν από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Εάν δηλαδή υπάρξει αρκετός οικονομικός χώρος τότε θα δοθούν περισσότερα χρήματα και σε περισσότερους.

Η αύξηση της τιμής της βενζίνης και τα «πυροσβεστικά» μέτρα στήριξης, όπως η επιδότηση καυσίμων μέσω του Fuel Pass παραμένουν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της κυβέρνησης που αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει παράταση του μέτρου καθώς πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης την τρέχουσα εβδομάδα θα ξεπεράσει τα 2,40 ευρώ το λίτρο.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι «το τι θα συμβεί είναι συνάρτηση με το τι θα συμβεί με το πετρέλαιο διεθνώς, αυτό καθορίζει την τιμή της βενζίνης».

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τα καύσιμα ο κ. Σκυλακάκης δεν το απέκλεισε αν και διευκρίνισε πως όλα θα κριθούν από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο: «Κάναμε μια πρώτη παρέμβαση με το Fuel Pass… Αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προφανώς θα κατευθυνθεί όπως και τις προηγούμενες φορές σε ένα μείγμα που θα ανακουφίσει τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους και θα δούμε με ποια εργαλεία αλλά για την ώρα δεν υπάρχει. Δεν έχουμε για την ώρα εικόνα ότι έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, δεν είναι τα πράγματα χωρίς πιθανότητα να δημιουργηθεί γιατί το φυσικό αέριο τρέχει κάτω από το όριο που έχουμε βάλει, δεν είναι στα 100 είναι κάτω από το 90 εδώ και αρκετό καιρό και αυτό αν μακροημερεύσει είναι καλό σημάδι και επίσης είναι καλό σημάδι και από τον τουρισμό. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος αλλά μέχρι να βρεθεί δεν θα μπούμε σε υποθετικές συζητήσεις για το τι θα κάνουμε αν βρεθεί».

Αποκάλυψε, δε, ότι αρκετά θα κριθούν για την επιδότηση καυσίμων από το «πώς θα πάει ο τουρισμός και πώς θα πάει το φυσικό αέριο όσες μέρες περισσότερες κρατάει η θετική εξέλιξη τόσο η πιθανότητα μεγαλώνει να έχουμε κάποιου είδους χώρου να δημιουργηθεί».

Η κατάσταση πάντως δεν αναμένεται να βελτιωθεί σύντομα καθώς, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξήσεις στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης.

Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης

«Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε πως «θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω εδώ και να μοιράζω χρήματα. Θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε νέες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο».

Σχετικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο υπουργός δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η κατάργησή της για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 2023 (το κόστος ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ) και αναζητείται ο δημοσιονομικός χώρος για την επέκταση της κατάργησης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Πηγή: powergame.gr