Πέμπτη
08.12.2022

MyΘέρμανση: Ρεκόρ αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης

Πλήθος αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης κατατίθενται μέσω Taxis από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα MyΘέρμανση. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, έως το βράδυ της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 554.602 αιτήσεις, όταν πέρυσι στην πρώτη φάση είχαν εγκριθεί μόλις 382.260 αιτήσεις.

Πάντως, παρά την υποχώρηση του φυσικού αερίου από τα επίπεδα- ρεκόρ των 330 ευρώ, κινείται στα 100- 120 ευρώ, δηλαδή περίπου 40% υψηλότερα από πέρσι, ενώ και το πετρέλαιο θέρμανσης παρά τη διπλή επιδότηση κινείται γύρω στα 20 λεπτά υψηλότερα από τις περσινές επίσης υψηλές τιμές.

Ειδικά όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του έχει αργή αλλά σταθερά πτωτική πορεία, αφού πέρα από την υποχώρηση των διεθνών τιμών, είναι καταλυτική η συμβολή και της κρατικής επιδότησης και της έκπτωσης από διυλιστήρια- εταιρίες εμπορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα του myΘέρμανση θα μείνει ανοικτή για αιτήσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου. Ωστόσο το πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι δεν εξαρτάται μόνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά κι από το πότε θα γίνουν οι αγορές. Έτσι, ως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή στους περυσινούς δικαιούχους δικαιούχοι που θα υποβάλουν και φέτος αίτηση, καθώς και στους νέους δικαιούχους για  αγορές που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη ως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023, ενώ η τελευταία δόση πάει για την 28η Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν με άδεια χέρια, αν δεν κινηθούν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Πηγή: powergame.gr