Δευτέρα
11.12.2023

Moody’s: Θετική για τις τράπεζες η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank – Τα οφέλη για το Δημόσιο (γράφημα)

Θετικό πιστωτικό γεγονός (credit positive) χαρακτηρίζει η Moody’s την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη Eurobank. Η Eurobank είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που επιστρέφει αμιγώς στον ιδιωτικό τομέα. Ο οίκος είναι θετικός για την πορεία και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η Eurobank  είναι η πρώτη εγχώρια συστημική τράπεζα στην οποία μηδενίζεται η κρατική συμμετοχή, εξέλιξη η οποία καθιστά την τράπεζα πιο ελκυστική στους ιδιώτες επενδυτές για άντληση κεφαλαίων. Τα νέα κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της τράπεζας, την πιστωτική επέκταση και αντανακλούν τη βελτίωση των μεγεθών της τράπεζας τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναφορικά με το ρόλο του ΤΧΣ, η Moody’s επισημαίνει ότι ήταν καθοριστικός στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά τη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας το 2012 – 2015. Η στρατηγική απόφαση του ΤΧΣ είναι να εκχωρήσει όλες τις συμμετοχές του στις τράπεζες μέχρι το 2025. Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρώσει τη στρατηγική του, θα πρέπει να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη δημιουργία μιας διάδοχης οντότητας που θα αναλάβει αυτές τις συμμετοχές.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα μειωμένα NPEs και οι αυξημένες προβλέψεις τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη βελτιώση της καθαρής κερδοφορίας θα βοηθήσουν το Ταμείο να εφαρμόσει τη στρατηγική αποεπένδυσης. Αν και το ΤΧΣ συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας ύψους 38,6 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022, η Moody’s εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3 – 4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις των μετοχών, μειώνοντας το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Η πώληση των θέσεων του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αποτελέσει πιο δύσκολη περίπτωση έναντι της συναλλαγής της Eurobank. Το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστά 40,4% και 27%, αντίστοιχα, στις δύο τράπεζες. Τέλος, πιο εύκολη πιθανόν θα είναι και η μεταβίβαση των μετοχών της Alpha Bank, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 9%.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η πορεία της σεζόν και ο αντίκτυπος από τις εξελίξεις στο Ισραήλ

X (Twitter): Μπλόκο σε λογαριασμούς της Χαμάς – Καμπανάκι ΕΕ και στη Meta

Γεωργιάδης: Αρχές Νοεμβρίου θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ΔΥΠΑ – Amazon Web Services

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ 

Πηγή: newmoney.gr