Δευτέρα
15.04.2024

Moody’s: Ισχυρές οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών – «Βλέπει» θετικές προοπτικές και αναβαθμίσεις (πίνακες)

Η διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων θα στηρίξει την κερδοφορία των τραπεζών και την πιστωτική τους ισχύ, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.

“Eνώ αναμένουμε ότι το περιθώριο επιτοκίου για τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων και υφιστάμενων χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, θα μετριαστεί φέτος, πιστεύουμε ότι οι επιδόσεις των τραπεζών θα παραμείνουν ισχυρές. Αυτό υποστηρίζει το πιστωτικό τους προφίλ και τις αξιολογήσεις τους και η προσδοκία αυτή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις όλων των ελληνικών τραπεζών μετά την ισχυρή αναφερόμενη κερδοφορία το 2023», επισημαίνει ο οίκος.

H αύξηση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, ο περιορισμός του κόστους από το κλείσιμο υποκαταστημάτων και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού και μείωση των ζημιών από δάνεια στήριξαν τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών το 2023, ενώ η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου αντανακλά την εξυγίανση του ισολογισμού μετά από σημαντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.

«Μετά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο, φαίνεται ότι η διαφορά επιτοκίου μεταξύ σταθμισμένου μέσου επιτοκίου δανείων και του σταθμισμένου μέσου επιτοκίου καταθέσεων για τις τράπεζες παρέμεινε αυξημένη σε επίπεδα άνω του 5,6% τον Ιανουάριο, φέτος. Το υψηλό περιθώριο υποδηλώνει ότι τα beta καταθέσεων, η μεταβολή δηλαδή του κόστους καταθέσεων σε σύγκριση με το μεταβολή των επιτοκίων, παραμένουν σε σχετικά χαμηλά, γεγονός που θα στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία των τραπεζών και φέτος. Οι προσδοκίες μας για τα διατηρήσιμα ισχυρά κέρδη και φέτος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που στηρίζουν τις θετικές προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών για τις καταθέσεις και τις ανώτερες μη εξασφαλισμένες αξιολογήσεις», υπογραμμίζει με νόημα ο οίκος αξιολόγησης.

«Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που χρεώθηκαν οι ελληνικές τράπεζες για νέα δάνεια τον Ιανουάριο ήταν 6,15%, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο που κατέβαλαν για τις νέες καταθέσεις ήταν μόλις 0,53%, με αποτέλεσμα το σταθμισμένο μέσο περιθώριο επιτοκίου 5,62%. Το περιθώριο αυτό είναι σύμφωνο με το μέσο όρο του 5,63%, λόγω της αύξησης του επιτοκίου Euribor τριών μηνών. Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ανεξόφλητα δάνεια και τις καταθέσεις, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις επιδόσεις των τραπεζών, ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, δίνοντας ένα ομοιόμορφο υψηλότερο μέσο σταθμισμένο περιθώριο επιτοκίου 5,83% σε σύγκριση με μέσο όρο 5,67% το 2023», συμπεραίνει στο report της η Moody’s.

Διαβάστε ακόμη

Στην ευρωπαϊκή λίστα του ENTSO-E η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας άνω των €8 δισ.

Τα 5 μεγάλα deals 600 εκατ. ευρώ της τριετίας που αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα – Αυξάνει τις απευθείας πτήσεις η Air China

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr

Array