Κυριακή
25.02.2024

Μηνιαία παράταση για την προμήθεια POS

Την παράταση ενός μηνός, και συγκεκριμένα έως τις 29 Φεβρουαρίου, για να παραγγείλουν POS οι επαγγελματίες των 35 νέων κλάδων στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση POS αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η παράταση αφορά την προθεσμία που είχε δοθεί σε νέους υπόχρεους σε POS να προμηθευτούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτες, χωρίς να απειλούνται από το πρόστιμο των 1.500 ευρώ που προβλέπεται. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η παράταση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών και POS για όλους όσοι είχαν POS πριν από την επέκτασή τους στους 35 κλάδους, ενώ για τους νέους υπόχρεους η εγκατάσταση του POS θα γίνεται αυτόματα με τη διασύνδεση με τις ταμειακές.

To έδαφος είχε προαναγγείλει χθες ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας για πιθανή παράταση στη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, καθώς καταγράφονται προβλήματα απόρριψης των αιτήσεων προμήθειας POS από τις τράπεζες, κυρίως στον κλάδο των ασφαλιστικών συμβούλων. Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε πολλές περιπτώσεις τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν προμήθευαν τους υπόχρεους με τα τερματικά, επικαλούμενα είτε οφειλές της επιχείρησης, είτε απαιτούσαν τριετή σύμβαση, είτε συγκεκριμένο τζίρο.

Εν τω μεταξύ, στην ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ανεβάσει στροφές για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, καταγράφοντας σε καθημερινή βάση τις δοκιμές στα συστήματα. Οι πάροχοι των POS τεστάρουν εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η διασύνδεση με τις ταμειακές να γίνει έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι ορόσημο. Αν δεν προχωρήσει, ένα μέρος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει».

Επίσης, συνεχίζεται το «φακέλωμα» των POS, έτσι ώστε οι φορο-ελεγκτές να γνωρίζουν πριν από τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Το ηλεκτρονικό μητρώο περιέχει αυτήν τη στιγμή 1.021.340 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 563.796 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, από φέτος έχει καταστεί υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Όλα τα έσοδα και τα έξοδα θα πρέπει να εμφανίζονται στην πλατφόρμα. Τα έσοδα που δηλώνει ο επαγγελματίας στη φορολογική του δήλωση δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα, ενώ ούτε αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό. Όσοι παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, το ύψος των οποίων αναμένεται να καθοριστεί άμεσα.

Η ανακοίνωση των πουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης

Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 παρατείνεται η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρη Θεοχάρη.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλους τους κλάδους της λιανικής και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η παράταση κατά έναν μήνα χορηγείται με τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων περί των «Ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών», όπως προβλέπει ο νόμος. Η τελευταία κοινή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρατείνει το διάστημα προσαρμογής και συμμόρφωσης των υπόχρεων για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής έως τις 29.02.2024.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η ΚΥΑ ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.04.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον είναι σε θέση να αποδείξουν με επίσημα παραστατικά ότι έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών (POS) έως και 29.02.2024 και τελούν εν αναμονή προς εγκατάσταση στην επιχείρησή τους.

Σχετικά με την νέα ΚΥΑ, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε: «Η παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και τη χρήση POS από τους νέους υπόχρεους χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κρίθηκε απαραίτητη. Χρειάστηκε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην αγορά για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση για νέα POS αλλά και στους νέους υπόχρεους προκειμένου να επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης που σχετίζονται με την προμήθεια συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών. Εκτιμώ ότι η παράταση θα αξιοποιηθεί αναλόγως τόσο από τους υπόχρεους όσο και από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν συσκευές POS ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα».

Σχολιάζοντας τη νέα ΚΥΑ, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι «κρίναμε ως αναγκαία την παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ώστε να υπάρξει δυνατότητα ένταξης στον 4ο και τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης των δράσεων διασύνδεσης POS και ταμειακών, όπως προβλέπεται από το σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, με την παράταση δίνεται χρόνος στους προμηθευτές POS να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση για μηχανήματα πληρωμών. Διότι παρατηρήθηκε το φαινόμενο καθυστερήσεων, οι οποίες δεν οφείλονταν σε αμέλεια των υπόχρεων επιχειρήσεων, αλλά σε αδυναμία έγκαιρης ανταπόκρισης από την πλευρά όσων παρέχουν και εγκαθιστούν τον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό».

Υπενθυμίζεται ότι ως υπόχρεοι θεωρούνται οι δικαιούχοι πληρωμής της περ. γ’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α’ 240), οι οποίοι αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό. Όπως π.χ. την υπηρεσία I.R.I.S. online payments, κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής, τις οποίες πραγματοποιούν πληρωτές της περ. β’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016. Αυτοί ενεργούν ως καταναλωτές για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον: α) παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές ή β) λειτουργούν με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα της κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Πηγή: powergame.gr