Πέμπτη
18.04.2024

Μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ από την Πρωτοχρονιά – Ποιοι θα ωφεληθούν

Σε σειρά μέτρων, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, προχωράει η κυβέρνηση από την αρχή του 2023, με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού. 

Τα εν λόγω πακέτο, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχει τόσο μόνιμο, όσο και έκτακτο χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση και η μείωση διάφορων φόρων, οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, η θέσπιση νέων επιδομάτων κ.α. 

Οι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα έχουν αυξημένες αποδοχές από τον Ιανουάριο, λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. 

Οι συνταξιούχοι θα δουν -επίσης- αυξήσεις, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα μονιμοποιείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. 

Την ίδια στιγμή, θα συνεχιστεί η στήριξη στην αγορά ακινήτων, με «πάγωμα» τόσο του ΦΠΑ στην οικοδομή όσο και του φόρου υπεραξίας, ενώ θα δοθεί παράταση του «μπόνους» για την ανακαίνιση των ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια. 

Παράλληλα, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές θα επεκταθούν έως το τέλος του Ιουνίου 2023. 

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης: 

 • Εισφορά αλληλεγγύης: Μόνιμη κατάργηση για όλους τους φορολογούμενους. Έτσι μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, σειρά παίρνουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι και θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως. 
 • Τέλος επιτηδεύματος: Κατάργηση υπό προϋποθέσεις για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, υπό την προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση. Η απαλλαγή αφορά το έτος που συντελείται η αύξηση. 
 • Ασφαλιστικές εισφορές: Μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. 
 • Συντάξεις: Αύξηση 7,75% στις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων. Το μέτρο αφορά το 94,6% των συνταξιούχων. 
 • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έως και τον Ιούνιο του 2023, σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο. 
 • Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 
 • Διατήρηση του φορολογικού μπόνους για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών. 
 • Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024. 
 • Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. 
 • Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. 
 • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ. 
 • Αυξημένο στεγαστικό επίδομα για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. 
 • Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
 • Τέλος άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία και θα ισχύσει από τον Μάιο του 2023.  

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

Οι δυο διασημότερες τσάντες όλων των εποχών σε ακτινογραφία: Chanel 2.55 vs. Chanel Classic flap

Πηγή: newmoney.gr

Array