Πέμπτη
02.02.2023

Μεγάλα κέρδη στην αγορά λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού

Κάτι από… παλιές, καλές εποχές θύμισε χθες η αγορά, με το Bitcoin και το Ethereum να καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη, «ξεφεύγοντας» από τα επίπεδα στήριξης που συντηρούσαν «ασθμαίνοντας» το τελευταίο διάστημα. Οι δύο μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς, έκαναν ένα θεαματικό «άλμα» το τελευταίο 24ωρο, με το μεν Bitcoin να ξεπερνά σημαντικά τις 18.000 δολάρια και το Ethereum τα 1.400. Οι τιμές παραμένουν, βεβαίως, σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του τέλους του 2021, κάθε βοήθεια είναι ωστόσο «καλοδεχούμενη» υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τα νέα από τα μέτωπα του πληθωρισμού και του FTX ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην ενίσχυση της αγοράς. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε περαιτέρω τον Δεκέμβριο στο 6,5, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενισχύοντας τις προσδοκίες για πιο «χαλαρές» αυξήσεις επιτοκίων. Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο FTX, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι έχει ανακτήσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε ρευστοποιήσιμο ενεργητικό, συμπεριλαμβανομένων μετρητών και ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού, είδηση που αν επιβεβαιωθεί θα προσφέρει ανάσα ανακούφισης σε χιλιάδες επενδυτές.

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 6,6%, το Bitcoin εκτινάχθηκε στις 18.689 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα της αγοράς έχει μπει «με το δεξί» στο 2023, αφού τις 12 πρώτες ημέρες του νέου έτους ενισχύει αδιάκοπα την αξία του.

Σε υψηλό 2μήνου εκτινάχθηκε και το Ethereum, που με κέρδη 5,75% εκτινάχθηκε πάνω από τα 1.420 δολάρια, πετυχαίνοντας τις υψηλότερες τιμές από τις 8 Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.