Σάββατο
20.07.2024

Μεγάλα ανταλλακτήρια προσελκύουν τραπεζικά στελέχη

Ενώ η αγορά των κρυπτονομισμάτων υπενθύμισε την περασμένη εβδομάδα πόσο ευάλωτη είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλον Μασκ και τα αντικρουόμενα tweets του, ούτε τα ταλαντούχα στελέχη της Wall Street, ούτε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μπορούν να αγνοήσουν την ισχυρή παρουσία της. Εντούτοις, οι επικεφαλής των ισχυρών τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις από τα κρυπτονομίσματα καθώς οι διακυμάνσεις τους είναι εξαιρετικά απότομες και το κανονιστικό πλαίσιο παραμένει ασαφές.

Σκέψεις για έκδοση ψηφιακού δολαρίου

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν την αναγκαιότητα για την έκδοση ψηφιακού δολαρίου. Ο λόγος γίνεται αυτή τη φορά για τη Λαέλ Μπρέιναρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, η οποία δήλωσε σε συνέδριο πως μπορεί να υπάρχουν οφέλη από ένα κρυπτονόμισμα που συνδέεται με το δολάριο. Υπογράμμισε επίσης την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα στις διασυνοριακές συναλλαγές που μπορεί να παρέχει ένα σύστημα που θα λειτουργεί με τη στήριξη της Fed.

Τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν μόλις λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανακοίνωσε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα θα δημοσιοποιήσει αυτό το καλοκαίρι μελέτη για το εάν θα εκδώσει ή όχι  το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Γενικά η προσοχή των κεντρικών τραπεζών έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό για τα ψηφιακά νομίσματα λόγω της μεγάλης απήχησης που έχουν στους επενδυτές, αλλά και της χρήσης τους σε παράνομες ενέργειες.

Η κινητικότητα στα τραπεζικά στελέχη

Παρά τις πρόσφατες απώλειες, η εντυπωσιακή άνοδος των κρυπτονομισμάτων βοηθά τα μεγάλα ανταλλακτήρια να προσελκύσουν στελέχη από τις ισχυρότερες τράπεζες του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου. Η μεγάλη κινητικότητα τραπεζικών στελεχών στην αγορά των κρυπτονομισμάτων εκλαμβάνεται ως μια ακόμη ένδειξη της εξέλιξης αυτής της μορφής του αποκεντρωμένου χρήματος. Παράγοντες του χρηματοοικονομικού κλάδου και εταιρείες ανθρωπίνου δυναμικού μιλούν για τη μετακίνηση στελεχών από καθιερωμένους παίκτες όπως η τράπεζα Goldman Sachs και ο επενδυτικός κολοσσός Citadel Securities στην Coinbase ή την FTX, σύμφωνα με τους Financial Times.

Παρόλα αυτά, οι επικεφαλής των Bank of America, Citigroup και Wells Fargo τήρησαν επιφυλακτική στάση για τα κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο των γραπτών καταθέσεων τους σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η Τζέιν Φρέιζερ, επικεφαλής της Citi, είπε πως η τράπεζα υιοθετεί μια μετρημένη στάση απέναντι στο bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου.  Ο Μπράιαν Μοϊνίχαν της Bank of America αναφέρει στη δική του κατάθεση πως επί του παρόντος δεν χορηγούνται πιστώσεις με εξασφαλίσεις τα κρυπτονομίσματα και δεν παρέχονται υπηρεσίες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως σε αυτήν την αγορά.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Array