Πέμπτη
09.12.2021

Με κεντρικό ρόλο τα κρυπτονομίσματα στην αναβάθμιση της Ουκρανίας

Επιχειρώντας να αναβαθμίσει το προφίλ της οικονομίας της, η Ουκρανία ανοίγεται στα κρυπτονομίσματαστο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας ψηφιοποίησης και προσέλκυσης έμπειρων στελεχών στον τομέα της πληροφορικής. «Κεντρική ιδέα είναι να εξελιχθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες περιφέρειες που κόσμου για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπόρνιακοφ, υφυπουργός του υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που ιδρύθηκε μόλις προ διετίας. «Πιστεύουμε πως αυτή είναι η νέα εποχή, αυτό είναι το μέλλον και πιστεύουμε πως αυτό είναι κάτι που θα τονώσει την εγχώρια οικονομία», συμπλήρωσε ο ίδιος στους New York Times.

Αν και η Ουκρανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια πολιτική για την ψηφιακή αναβάθμισή της, ώστε να αλλάξει τις εντυπώσεις του παρελθόντος, όπου η χώρα συγχέονταν με το χάος και τη διαφθορά. Ήδη προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ψηφιακό διαβατήριο σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως παρατηρείται σε εκστρατεία του νεοσύστατου υπουργείου.

Η Ουκρανία κατατάσσεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση σε κατάταξη της εταιρείας δεδομένων Chainalysis. Εκτιμάται πως έχουν επενδυθεί στη χώρα περίπου 8 δισ. δολάρια σε ψηφιακά νομίσματα, με τον όγκο των συναλλαγών να φθάνει τα 150 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας τον καθημερινό όγκο των διατραπεζικών συναλλαγών με μετρητά, επισημαίνεται από τους New York Times.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως ο αυξημένος όγκος των συναλλαγών δεν αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό των Ουκρανών. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια επιλογή για τους πολίτες που αναζητούν τρόπους για να διαφυλάξουν τις περιουσίες τους σε μια χώρα που η αποστολή εμβασμάτων είναι χρονοβόρα και o πληθωρισμός ξεπερνά το 10%.

«Οι τράπεζες έχουν παίξει ρόλο στη δημιουργία ζήτησης για τις υπηρεσίες που παρέχω σε κρυπτονομίσματα» δήλωσε ο Μάικλ Τσομπανιάν, ιδρυτής της Kuna, ενός από τα πρώτα ανταλλακτήρια ψηφιακού χρήματος που ιδρύθηκαν στην ανατολική Ευρώπη. Η Kuna διαχειρίζεται σήμερα συναλλαγές τριών εκατομμυρίων δολαρίων, σε ημερήσια βάση, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ουκρανία.