Παρασκευή
08.12.2023

Mastercard: Δύσκολη η υιοθέτηση CBDC επί του παρόντος

To στέλεχος της Mastercard στην Ασία, Ashok Venkateswaran, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την ευρεία χρήση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC) αυτή τη στιγμή, γεγονός που καθιστά την ευρεία υιοθέτηση των νομισμάτων αυτών «δύσκολη».

«Το δύσκολο κομμάτι είναι να υιοθετήσουμε ένα τέτοιο νόμισμα. Έτσι, εάν έχετε CBDC στο πορτοφόλι σας, θα πρέπει να έχετε τη δυνατότητα να τα ξοδέψετε οπουδήποτε θέλετε, παρόμοια με τα μετρητά σήμερα», δήλωσε ο Venkateswaran στο περιθώριο του Singapore FinTech Festival την Τετάρτη.

Τα CBDC χονδρικής και λιανικής και τα βήματα για την υιοθέτησή τους παγκοσμίως

Ένα CBDC λιανικής, το οποίο είναι η ψηφιακή μορφή του νομίσματος που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα, εξυπηρετεί ιδιώτες και επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις καθημερινές συναλλαγές. Το εν λόγω ψηφιακό νόμισμα διαφέρει από ένα CBDC χονδρικής που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον διακανονισμό διατραπεζικών συναλλαγών μεγάλης αξίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα CBDC είναι «μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση» στα μετρητά, με περίπου το 60% των χωρών στον κόσμο να εξερευνούν τη χρήση του. Ωστόσο, μόνο 11 χώρες τα έχουν υιοθετήσει, με επιπλέον 53 να βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια.

«Αλλά (η κατασκευή υποδομών για να γίνει ευρεία η χρήση τους) απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια για να γίνει. Ωστόσο, πολλές από τις κεντρικές τράπεζες σήμερα έχουν γίνει πολύ καινοτόμες, επειδή συνεργάζονται πολύ στενά με ιδιωτικές εταιρείες όπως η δική μας, για να δημιουργήσουν αυτό το οικοσύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της Mastercard για την Ασία-Ειρηνικό.

Η Σιγκαπούρη κυκλοφορεί πιλοτικά ψηφιακό νόμισμα χονδρικής από το 2024

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Μπο Λι, κατονόμασε τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη ως τις χώρες της Ασίας που έχουν σημειώσει «γρήγορη πρόοδο» συνδέοντας συστήματα γρήγορων πληρωμών, μειώνοντας επομένως τα τέλη συναλλαγών για διασυνοριακές πληρωμές. «Δεν υπάρχει λόγος για CBDC λιανικής (στη Σιγκαπούρη), αλλά υπάρχει δυνατότητα να αξιοποιηθεί ένα CBDC χονδρικής για διατραπεζικούς διακανονισμούς», δήλωσε ο Venkateswaran.

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πιλοτικά τη ζωντανή έκδοση και χρήση CBDC χονδρικής από το 2024. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος, η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης θα συνεργαστεί με εγχώριες τράπεζες για να δοκιμάσει τη χρήση CBDC χονδρικής για τη διευκόλυνση των εγχώριων πληρωμών, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης, Ravi Menon.

Εξαρτάται πραγματικά από τις ανάγκες της χώρας ή το πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν, δήλωσε ο Venkateswaran της Mastercard. Δεν θα λειτουργήσει «αν προσπαθείτε απλώς να αντικαταστήσετε το υπάρχον εγχώριο δίκτυο πληρωμών σας», είπε. «Αλλά αν είναι μια χώρα όπου το εγχώριο δίκτυο πληρωμών δεν είναι τόσο ισχυρό, μπορεί να έχει νόημα να έχουμε ένα CBDC».

Source: powergame.gr