Πέμπτη
01.06.2023

Μαρκ Μόμπιους: Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στον πάτο του bear market

Το bitcoin μπορεί να δώσει ενδείξεις στους επενδυτές για το πού οδεύει η αγορά μετοχών, υποστήριξε ο «γκουρού» των αγορών και συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, Μαρκ Μόμπιους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν δείκτη του επενδυτικού κλίματος», ανέφερε. «Αν πέσει το bitcoin, την επόμενη μέρα πέφτει και ο Dow Jones. Αυτό είναι το μοτίβο και αυτό δείχνει ότι το bitcoin είναι κορυφαίος δείκτης».

Ο βετεράνος επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές μίλησε την ώρα που επικρατεί «χειμώνας» στην αγορά κρυπτονομισμάτων με τις τιμές να προσπαθούν να διατηρήσουν ή να κεφαλαιοποιήσουν διατηρήσιμα κέρδη.

Η ευρύτερη αγορά κρύπτο έχει υποχωρήσει κάτω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αποτίμηση, μετά την άνοδο ρεκόρ στα τρία τρισ. τον περασμένο Νοέμβριο.

Το bitcoin διαπραγματευόταν στην περιοχή των 20.066 δολαρίων την Τετάρτη, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 70% από τα ιστορικά υψηλά των 69.000 δολ. τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον Μόμπιους, το κλίμα στην αγορά μετοχών πιάνει πάτο μόνο όταν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές σταματούν να ρίχνουν περισσότερα χρήματα στη αγορά λόγω μεγάλων απωλειών. «Τότε είναι η ώρα να αρχίσει κανείς να αγοράζει μετοχές», ανέφερε.

Οι αμερικανικές μετοχές βυθίστηκαν σε bear market, την ώρα που η Federal Reserve αυξάνει τα κόστη δανεισμού με στόχο να ρίξει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Με τον  Nasdaq Composite να χάνει σχεδόν 30% και τον  S&P 500 πάνω από 20%, οι παρατηρητές της αγοράς αναζητούν σημάδια που να δείχνουν ότι το sell-off φτάνει στο τέλος του.

Ωστόσο, αν οι επενδυτές του bitcoin «συζητούν ακόμα για αγορά στην πτώση, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα», ανέφερε ο Μόμπιους. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν έχουμε φτάσει στον πάτο του bear market».

Ο βετεράνος επενδυτής ανέφερε ότι προτιμά να διατηρεί «κάποια μετρητά» αυτή τη στιγμή και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε ινδικές μετοχές στους τομείς των δομικών υλικών, του λογισμικού και των ιατρικών δοκιμών.

Source: newmoney.gr