Σάββατο
20.07.2024

M. Μπάρι: Ο ήρωας του The big short σορτάρει την Tesla

Αν και ο Μάικλ Μπάρι τηρεί χαμηλό προφίλ, το επενδυτικό ένστικτο τον έκανε προ 10ετίας πασίγνωστο στη Wall Street, μετά στον κόσμο της έβδομης τέχνης και ύστερα σε όλον τον κόσμο. Γνωστός για την ικανότητά του να προβλέψει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09 και να εξασφαλίσει αστρονομικά κέρδη όταν οι κυβερνήσεις της Δύσης ήταν ανυποψίαστες πως θα κρατικοποιούσαν τραπεζικούς κολοσσούς, ο Μπάρι ήταν κεντρικός ήρωας στην ταινία «Το Μεγάλο Σορτάρισμα» (The big short). Τον είχε υποδυθεί ο Κρίστιαν Μπέιλ, κερδίζοντας υποψηφιότητα δεύτερου πρωταγωνιστικού ρόλου στα Όσκαρ το 2016.

Αποδόσεις μισού δισ. δολαρίων

Σήμερα ο Μπάρι απασχολεί τον οικονομικό Τύπο διότι το στοίχημα που είχε βάλει -πιθανότητα- στα τέλη του περσινού έτους για την πτώση των μετοχών της Tesla αποδεικνύεται προφητικό και αναμφισβήτητα επικερδές, με εκτιμώμενες αποδόσεις μισού δισ δολαρίων.  Αφού η χρηματιστηριακή αξία της Tesla ενισχύθηκε πέρσι κατά 700%, έχει χάσει σχεδόν 25% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει από τα 729,77 δολάρια στις 4 Ιανουαρίου στα 552,71 δολάρια την Τετάρτη. Το στοίχημα του Μπάρι και της επενδυτικής του εταιρείας Scion Asset Management υπολογίζεται σήμερα στα 534 εκατ. δολάρια καθώς έχει λάβει θέσεις για την πτώση 800.100 μετοχών της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τη χρονική περίοδο που ο Μπάρι στοιχημάτισε εναντίον της Tesla, σημειώνουν αναλυτές. Αλλά η πτώση της μετοχής της Tesla είναι πρόσφατη και ακολουθεί τις μεγάλες απώλειες του Bitcoin και των υπολοίπων κρυπτονομισμάτων. Από τα υψηλά του περασμένου μηνός, το bitcoin έχει απωλέσει περίπου 500 δισ δολάρια διότι ο Μασκ ανέτρεψε απόφαση που είχε ανακοινώσει ο ίδιος προ τριμήνου να δέχεται το κρυπτονόμισμα από πελάτες για την αγορά των ηλεκτροκίνητων μοντέλων του.

Αυτήν την αιφνίδια αλλαγή στάσης αιτιολόγησε ο Μασκ στο μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν τα κρυπτονομίσματα. Μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κεφαλαιοποίηση της Tesla έχει, όμως, η ανησυχία των επενδυτών για το 1,5 δισ δολάρια που διαθέτει η Tesla σε bitcoin. Αν και ο Μασκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε αυτά τα κεφάλαια, η απρόβλεπτη ιδιοσυγκρασία του προβληματίζει τους επενδυτές και της Tesla.

Παράλογη η άνοδος της μετοχής της Tesla

Αρχές Δεκεμβρίου, ο Μπάρι είχε γράψει σε μήνυμα στο Twitter, το οποίο στη συνέχεια διεγράφη, πως έχει σορτάρει μετοχές της Tesla. Ο χαρισματικός επενδυτής της Wall Street συμβούλεψε, μάλιστα, τον Μασκ να πουλήσει μετοχές της εταιρείας για να αντλήσει κεφάλαια. Είχε δε αναφέρει πως η μετοχή της Tesla κυμαίνονταν σε «παράλογα» υψηλά επίπεδα. Το ιστορικό υψηλό της μετοχής της Tesla στα 883,09 δολάρια καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου, έχοντας χάσει έκτοτε 35%.

Κινηματογραφική η ζωή του Μπάρι

Αν και ο Μασκ τείνει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η ζωή και η σταδιοδρομία του Μπάρι έχει αρκετά κινηματογραφικά στοιχεία. Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και στην ηλικία των δυο διεγνώσθη με καρκίνο στο ένα του μάτι, το οποίο αντικαταστάθηκε με τεχνητό μέλος. Σπούδασε οικονομικά και ιατρική, αλλά τον κέρδισαν οι επενδύσεις και ειδικότερα τα hedge funds, δηλαδή τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με το σκάσιμο της φούσκας στην αμερικανική αγορά τεχνολογίας, κατάφερε να κλειδώσει αποδόσεις 55% όταν ο S&P 500 είχε υποχωρήσει 11,88%. Με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 εξασφάλισε προσωπικά κέρδη 100 εκατ. δολαρίων και αποδόσεις άνω των 700 εκατ. δολαρίων για τους πελάτες του στην Scion Capital. Ήταν η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε και η οποία διασφάλισε αποδόσεις μεγαλύτερες από 489% από το 2000 μέχρι το 2008. Μετά επέστρεψε στην ενεργό δράση της Wall Street με την ίδρυση της Scion Asset Management, επενδύοντας ξανά κόντρα στο ρεύμα.

ΠΗΓΗ: powergame.gr

Array