Δευτέρα
27.05.2024

Λαγκάρντ: Τι είπε για επενδυτική βαθμίδα και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Για «τεράστια ανθεκτικότητα από την πλευρά της χώρας και των πολιτών» έκανε λόγο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην σκληρή δουλειά και τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμιδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ερωτώμενη για την επενδυτική βαθμίδα απάντησε:
«Πρώτα απ΄ όλα πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία. Κι΄ αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών. Αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

Όσον αφορά για την ομαλότητα της από και πέρα πορείας και τους πιθανούς κινδύνους η κυρία Λαγκάρντ απάντησε:
«Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Έτσι είναι η ζωή. Θεωρώ ότι η προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες της.»

Επιπλέον η επικεφαλής της ΕΚΤ ερωτώμενη για τη συμφωνία μεταξύ UniCredit και Alpha Bank για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει στην ελληνική τράπεζα το ΤΧΣ τη χαρακτήρισε ως ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και πρόσθεσε: Είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη 

Επιτόκια δανεισμού: Υψηλό το κόστος έως τον Ιούλιο 2024

Euroxx: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Τι βλέπει για τα κέρδη του γ’ τριμήνου

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε το deal για την εξαγορά της ENEL στη Ρουμανία – Στα €1,2 δισ. το τίμημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array