Δευτέρα
11.12.2023

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα φτάσει στον στόχο του 2% το 2025

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι «σίγουρα η πρόβλεψή μας» και ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τις τιμές στο στόχο του 2%.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ στην εφημερίδα «Καθημερινή» και μεταδίδει το Bloomberg σε δηλώσεις της που αναρτήθηκαν το Σάββατο στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα φτάσουμε εκεί το 2025».

Η Λαγκάρντ είπε ότι δεν ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες έχουν επικριθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πνίξουν την ανάπτυξη.

«Η εντολή μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτή είναι η καλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε στην κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία, ιδίως στα πιο ευάλωτα μέλη της», δήλωσε.

Η ΕΚΤ έχει βάλει παύση σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κέρδη των τιμών καταναλωτή θα επιστρέψουν στο 2%, αν και η αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πότε οι μειώσεις θα καταστούν αναγκαίες.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι βασικοί δείκτες επιδόσεων για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας έχουν δείξει «βελτιώσεις σε όλους τους τομείς».

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο – η πρώτη τέτοια κίνηση από έναν από τους τρεις μεγάλους αξιολογητές από τότε που η χώρα κλονίστηκε από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία και πλέον.

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις στα σκαριά, αλλά, συνολικά, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας είναι εντυπωσιακά», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμη

Κουνούπια τίγρης: Σε επιφυλακή η Περιφέρεια Αττικής – Πώς θα προστατευτείτε

Λιανεμπόριο: Στον «πυρετό» της Black Friday και της Cyber Monday

Shein: Πώς έγινε κυρίαρχος στο ηλεκτρονικό εμπόριο ο κινεζικός κολοσσός – Οι κατηγορίες για «σκοτεινές» πρακτικές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr