Δευτέρα
27.05.2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ αν διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα (vids)

«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει συνολικά την αποκλιμάκωση του ανώτατου και μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ κατά το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας εφόσον όμως η οικονομία εξακολουθεί να παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Ήμασταν απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας του 2019 για μείωση της φορολογίας. Σε κάποια πεδία όπως η γονική παροχή κάναμε και παραπάνω βήματα. Σε άλλα αποκλίναμε. Είχαμε πει ότι ο συντελεστής για τις εταιρείες θα πάει από το 22% στο 20%. Όμως, δεν έχω πρόθεση να τον κατεβάσω από το 22% καθώς θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικός για τις επιχειρήσεις» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ειδικά για τον ΦΠΑ: «στο 2ο μισό και εφόσον παράγουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσουμε συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, του ανώτατου συντελεστή και μεσαίου συντελεστή ώστε να πλησιάσουμε την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων όχι όμως εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση «δεν θα είχε επίπτωση στις τιμές. Το κάναμε στον καφέ και στα σινεμά και δεν είδαμε μείωση τιμών. Οσες χώρες το έκαναν τη πάτησα , έχασαν έσοδα και δεν είδαν μείωση τιμών».

Για τα υπόλοιπα θέματα της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός απάντησε στη διακαναλική συνέντευξη τα εξής:

Μητσοτάκης: «Η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες αρκετοί εξ αυτών ζορίζονται. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα τρόφιμα, εκτιμώ ότι θα έχουμε και εκεί αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα. Το Market Pass δεν λύνει το πρόβλημα, συζητάμε την ενδεχόμενη επέκταση αν οι τιμές είναι υψηλές, είναι μια βοήθεια προς τα νοικοκυριά. Η μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας είναι η στήριξη των εισοδημάτων των συμπολιτών. Γι’ αυτό επιμένω για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων. Γι’ αυτό έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων, για αλλαγές στα τεκμήρια και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η βασική δέσμευση είναι η αύξηση των μισθών γιατί αυτές είναι μόνιμες. Ο μόνος τρόπος να συγκλίνουμε με την Ευρώπη είναι η οικονομία να τρέχει πιο γρήγορα και να δημιουργεί καλύτερες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό σε ορίζοντα 4ετίας με έναν πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι είδαμε. Θα είμαστε αυστηροί για τη λειτουργία της αγοράς. Το καλάθι του νοικοκυριού υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και διαφάνεια στις τιμές».

Διαβάστε ακόμη 

Αισιοδοξία για την οικονομία στην Ελλάδα – Τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα 

Φυσικό αέριο: Προς νέο γύρο ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες   

Πόσο κινδυνεύετε να χάσετε τη δουλειά σας από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array