Δευτέρα
11.12.2023

Κυρανάκης: Mεταβίβαση ακινήτων ψηφιακά σε μία ημέρα

Στις μεταβιβάσεις ακινήτων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. Από την αρχή της νέας χρονιάς θα λειτουργεί ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων, και θα διεκπεραιώνεται σε μία ημέρα, είπε, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ προανήγγειλε από τις αρχές του 2024 «την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση», στο νέο Gov.gr Wallet με την οποία ο πολίτης θα εξουσιοδοτεί επιχείρηση ή εταιρεία να διαχειριστεί για λογαριασμό του υπόθεση χωρίς τη γνωστή γραφειοκρατία.

Τι είπε για τον «Ψηφιακό Βοηθό»

Σχετικά με τον «Ψηφιακό Βοηθό», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε, ότι «θα είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης και δεν χρειάζεται εξοικείωση αφού θα είναι σαν την αποστολή μηνύματος από το κινητό».

Η εκκίνηση θα γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς πιστοποιητικά και pdf, αφού θα αρκεί το «φορολογικά ενήμερος», είπε ο κ. Κυρανάκης περιγράφοντας στη συνέχεια αναλυτικά την διαδικασία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Πλέον ο συμβολαιογράφος γίνεται εγγυητής, ενώ ο μηχανικός εκδίδει την ταυτότητα του κτηρίου. Τρία πιστοποιητικά χρονοβόρα στην έκδοση, το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και η παρουσία στο κτηματολόγιο για τη μεταγραφή, παρακάμπτονται. Ως τελευταίο ψηφιακό βήμα, είναι η αυτόματη καταχώριση των πληροφοριών που χρειάζεται το Κτηματολόγιο. Θεωρούμε ότι εφόσον έχουν καλή χρήση των συμβολαιογράφων θα περιοριστεί και ο νομικός ελεγχος του Κτηματολογίου, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει 200 εκατομμύρια για να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο παλιούς τόμους των υποθηκοφυλακίων. «Να γιατί δεν θέλουμε άλλο χαρτί», πρόσθεσε.

Πηγή: powergame.gr