Σάββατο
28.01.2023

Κρυπτονομίσματα: Στο επίπεδο ρεκόρ των $20,1 δισ. οι παράνομες συναλλαγές το 2022

Η παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων έφτασε στο επίπεδο-ρεκόρ των 20,1 δισ. δολαρίων πέρυσι, καθώς οι συναλλαγές με εταιρείες στις οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν στα ύψη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Chainalysis την Πέμπτη.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέγραψε τεράστιες απώλειες το 2022, με κολοσσούς του κλάδου να χρεοκοπούν και τις ρυθμιστικές αρχές να εντείνουν τις εκκλήσεις για περισσότερη προστασία των καταναλωτών.

Μολονότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων μειώθηκε, η αξία των συναλλαγών που σχετίζονται με παράνομη δραστηριότητα αυξήθηκε για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ανέφερε η Chainalysis.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι συναλλαγές που σχετίζονται με οντότητες οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις αυξήθηκαν περισσότερο από 100.000 φορές το 2022 και αποτέλεσαν το 44% της συνολικής παράνομης δραστηριότητας του περασμένου έτους, ανέφερε η Chainalysis.

Τα κεφάλαια που έλαβε το ρωσικό ανταλλακτήριο Garantex, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Απρίλιο, αντιπροσώπευαν «μεγάλο μέρος του παράνομου όγκου του 2022», τόνισε η Chainalysis, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι «πιθανότατα Ρώσοι χρήστες που χρησιμοποιούν ένα ρωσικό ανταλλακτήριο».

Εκπρόσωπος της Chainalysis επισήμανε ότι τα πορτοφόλια επισημαίνονται ως «παράνομα», αν αποτελούν μέρος μιας οντότητας που υπόκειται σε κυρώσεις.

Πηγή: euro2day.gr