Πέμπτη
08.12.2022

Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν (ΕΤΕπ): Μεγάλο μέρος του InvestEU θα δοθεί στην Ελλάδα

«Οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες είναι εξαιρετικές στην Ελλάδα και για τις δημόσιες και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την άνοδο των επιτοκίων.»

Το νούμερο δύο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο αντιπρόεδρος Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, δεν κρύβει την αισιοδοξία του για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων χρηματοδότησης έξι ελληνικών ερευνητικών κέντρων, μία επένδυση που, όπως σημειώνει, σκιαγραφεί τις επιλογές της ΕΤΕπ.

«Η Ελλάδα έχει τη θέληση να αναβαθμίσει το επίπεδο της τεχνογνωσίας που διοχετεύεται στην παραγωγή και στην οικονομία» μας είπε. «Μας ενδιαφέρουν έργα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν υψηλής προστιθέμενης αξίας θέσεις εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο κλίμα και την πράσινη μετάβαση, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βλέπουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Στην Ελλάδα, μία στις έξι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μία στις είκοσι. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι τράπεζες στο παρελθόν, γεγονός που τις έκανε να αποφεύγουν το ρίσκο. Για αυτό το InvestEU είναι τόσο σημαντικό, ακόμα και για εμάς: γιατί αφαιρεί το ρίσκο από την χρηματοδότηση.»

«Δείγμα γραφής» των προθέσεων της ΕΤΕπ είναι και η υπογραφή συμφωνίας με τη γερμανική OneDealer, το απόγευμα της Πέμπτης, συμφωνίας που προβλέπει την ανάπτυξη ερευνητικού κέντρου στην Αθήνα, που θα προσθέσει 70 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η υπογραφή της νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΕπ και των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για την ενίσχυση έξι ελληνικών ερευνητικών κέντρων

Η ΕΤΕπ μετέχει στο πρόγραμμα InvestEU, το νέο «μπαζούκας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει στόχο να μοχλεύσει 372 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων στην ΕΕ και διαδέχεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, EFSI- γνωστό ως «σχέδιο Γιούνκερ». Η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί εγγυήσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που παρέχει η Ε. Επιτροπή, για να χρηματοδοτήσει έργα με μεγαλύτερες ωριμάνσεις, χαμηλότερα επιτόκια και υψηλότερο ρίσκο από ότι θα επέτρεπαν αυστηρά χρηματοδοτικά κριτήρια.

«Μερίδα του λέοντος» για την Ελλάδα

«Το InvestEU θα λειτουργεί τα επόμενα πέντε χρόνια και προσδοκούμε ένα μεγάλο μέρος του να κατευθυνθεί στην Ελλάδα, όπως συνέβη και με τον “πρόγονό” του, το πρόγραμμα Γιούνκερ» τονίζει ο Κ. Τόμσεν «Στο σχέδιο Γιούνκερ μόνο ένα κράτος- μέλος είχε υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων αναλογικά με το ΑΕΠ από την Ελλάδα.»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Χρηματοδότησε το πρώτο έργο στην χώρα, την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Κορίνθου, το 1961. Στα χρόνια των Μνημονίων, όταν οι πηγές ρευστότητας για την χώρα είχαν «στερέψει», η ΕΤΕπ προσέφερε πολύτιμη στήριξη στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

«Η ΕΤΕπ είχε έναν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την κρίση και έχουμε εξαιρετικά καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» λέει ο Κρ. Τόμσεν. «Η ΕΤΕπ έχει σχηματίσει μία ομάδα αφιερωμένη στην Ελλάδα, κάτι που αποδεικνύει ότι οι χρηματοδοτήσεις μας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλότερες από ότι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε.».

Παράλληλα, η ΕΤΕπ υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαχειριστεί μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως εγγυήσεις για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που επικρότησε ο αντιπροόεδρος της ΕΤΕπ.

«Η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης για να στηρίξει τις επενδύσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, με διαφορετικά εργαλεία. Η Ελλάδα το κάνει αυτό στη μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είμαστε πολύ υπερήφανοι που θα έχουμε αυτή την ευθύνη να το υλοποιήσουμε» τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα τις τάσεις για το εγχώριο real estate κορυφαία στελέχη του κλάδου

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα τέσσερα νέα σφυριά σε Μύκονο και Βόρεια Προάστια (pics)

Πηγή: newmoney.gr