Δευτέρα
27.05.2024

Κώστας Βελάνης: Η αθόρυβη επιστροφή του αεικίνητου επιχειρηματία που θέλει την Κωτσόβολος

Ως έναν επιχειρηματία που έκανε «μόδα» τη στρατηγική των funds προτού αυτά εισέλθουν στην ελληνική αγορά περιγράφουν τον Κώστα Βελάνης οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με την ιστορία της Singer στην Ελλάδα επιχειρεί μια ηχηρή επιστροφή στην εγχώρια αγορά των ηλεκτρικών, καθώς φέρεται να διατηρεί ποσοστό στη Singer India, η οποία, κατά πηγές με γνώση του διαγωνισμού της βρετανικής Currys, έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του Κω

τσόβολου.

Αν και στο μετοχολόγιο της Singer India δεν εμφανίζεται εταιρεία με έδρα την Κύπρο – παρά μόνο επενδυτικές με έδρα τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και την Ινδία –, ο 72χρονος επιχειρηματίας ελέγχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βομβάης, ενώ όπως διατείνεται μιλώντας σε φίλους και γνωστούς, είναι σε θέση να επηρεάζει της εξελίξεις και την επιχειρηματική στρατηγική του ινδικού ομίλου.

Μένει βέβαια να φανεί αν η Singer India θα υποβάλει και δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της αλυσίδας, περί τις αρχές Οκτωβρίου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της Singer, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τζίρος της έφτασε το 2022 τα 61 εκατ. δολάρια, το EBITDA τα 1,7 εκατ. δολάρια και η κεφαλαιοποίηση τα 78 εκατ. δολάρια, ενώ η δραστηριότητά της αφορά κυρίως σε πωλήσεις χονδρικής (από όπου προέρχεται το 64% των εσόδων της).

Η «αγάπη» για τη Singer

Πρόκειται για ένα brand με το οποίο ο Κώστας Βελάνης συνδέεται συναισθηματικά λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Ο πατέρας του, Βασίλης Βελάνης ξεκίνησε την εταιρεία από ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας – στο οποίο ο γιος του, Κώστας, περνούσε τα απογεύματά του – επισκευάζοντας και στην συνέχεια εμπορεύοντας επαγγελματικές ραπτομηχανές. Τη δεκαετία του 1970 ο τομέας της κλωστουφαντουργίας και του ραψίματος φτάνει σε ιστορικά υψηλά και η εταιρεία περνά στα χέρια των υιών του Βασίλη Βελάνη, Κώστα, Γιώργο και Σοφοκλή, που φέρνουν την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, αναλαμβάνοντας την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ρούχων στην Ελλάδα.

Τη δεκαετία του 1990 η δεύτερη γενιά εγκαινίασε τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Σεπόλια που εγκαθίστανται τα γραφεία και οι αποθήκες της και το 2003, η Αφοί Βελλάνη εξαγοράζει της Singer Hellas και γίνεται αντιπρόσωπος και αποκλειστικός διανομέας της Singer στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Από το 2010 ανέλαβε την αντιπροσωπεία κι άλλων μηχανών ραπτικής των οίκων Sitram, Nilfisk, Icepure, Yuki, Yamata, Eagle. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2007, ο Κώστας Βελάνης εισήλθε ως βασικός μέτοχος στην τότε εισηγμένη Τασόγλου, εμπορική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Vell Group. Το 2010 ο Γιώργος Δημητρίου εξαγοράζει το ποσοστό Βελάνη στη Vell Group, η οποία με τη σειρά της απορρόφησε τη ΓΕΔ. Το γαϊτανάκι αυτό έχει σήμερα μικρή σημασία, μιας και η ΓΕΔ έχει περάσει στον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα, με το ποσοστό Βελάνη στην εταιρεία που έχει, μεταξύ άλλων, την αντιπροσώπευση των Singer, Toyotomi και Kerosun, να έχει μηδενιστεί.

Δεξιά ο Κώστας Βελάνης

H δραστηριοποίηση στις συσκευές, μέσω της μάρκας της Singer, ανήκε στις μακροβιότερες επενδύσεις του Κώστα Βελάνη, που σήμερα φέρεται να διατηρεί τη διανομή στα Βαλκάνια, αλλά και στη Γαλλία, μέσω της Singer France. Κατά τα λοιπά, παλιοί συνεργάτες και συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως έναν επιχειρηματία που «αγοράζει και πουλάει», πάντα όμως ταλαντούχο και… νομοταγής. Τα επενδυτικά οχήματα που έχει χρησιμοποιήσει, μεταξύ των οποίων οι Asbavel Trading Limited και Blake Worldwide, εδρεύουν κατά την πλειονότητά τους στην Κύπρο.

To fund και τα χτυπήματα στην Ελλάδα

Από τα πλέον πρόσφατα εγχειρήματά του είναι η ίδρυση του VEL Investment fund, το οποίο τα τραπεζικά στελέχη αποκαλούσαν fund των ραπτομηχανών. Το fund της οικογένειας Βελάνη συστάθηκε το 2018, με σκοπό να σκοπό να υλοποιήσει επενδύσεις σχετικά με τον κλάδο του real estate και της διαχείρισης NPLs. Το fund συνεπικουρείται από τους Θεράποντα Μαύκα, Χριστόδουλο Παντελίδη, και τον πολύπειρο χρηματιστή Άγγελο Λυμπέρη.

Η πρώτη γνωστή στην Ελλάδα κίνηση πραγματοποιήθηκε το 2021, όταν αγόρασε πακέτο του χαρτοφυλακίου Trinity IV της Τράπεζας Πειραιώς, με συνολικές απαιτήσεις 55 εκατομμυρίων ευρώ και εξασφαλίσεις σε ακίνητα όπως το Ψυχικό και τα νότια προάστια. Τον Ιανουάριο του 2022 πουλά την κυπριακή Novamore, στην οποία ανήκουν απαιτήσεις που προέρχονται από δανειακές συμβάσεις, στην Τεχνική Ολυμπιακή, ένα deal ύψους 12,5 εκατομμυρίων με την εισηγμένη συμφερόντων Στέγγου.

Εκτός από αεικίνητος, ο Κώστας Βελάνης περιγράφεται και ως λάτρης της καλής ζωής, αφού δε λείπουν από την καθημερινότητά του επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Μία επίσημη εμφάνισή του που έγινε γνωστή ήταν αυτή στη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια στη βασιλική σουίτα της Μεγάλης Βρεταννίας με οικοδεσπότη τον μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου, ιδρυτικό πρόεδρο, μουσικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Αθηνών και τιμώμενο πρόσωπο την υψίφωνο Κριστίν Οπολάις, ντίβα της όπερας.

Διαβάστε επίσης

Η νίκη του Καραβία, το hot παρασκήνιο με την short θέση στην ΤΕΝΕΡΓ, οι μπουνιές του μικροεφοπλιστή και η Morgan Stanley και το mononews

Διευκρινίσεις από την Quest: Συμμετέχει στη διαδικασία εξαγοράς της Κωτσόβολος

ΔΕΗ: Έμμεση επιβεβαίωση του mononews στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον Κωτσόβολο

Πηγή: mononews.gr

Array