Πέμπτη
21.10.2021

Κορονοχρέη σε 36 / 72 δόσεις: Εκπλήξεις με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Τέθηκε σε λειτουργία από το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου 2021 η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση που προβλέπει τμηματική καταβολή των αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων χρεών της περιόδου της πανδημίας του COVID σε έως 36 άτοκες ή 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 826.435 εταιρίες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που επλήγησαν οικονομικά από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία βεβαιωθείσες κατά την περίοδο από την 1η-3-2020 έως την 31η-7-2021. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από τώρα η πληρωμή των δόσεων για όσους υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις

Η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής επιφύλασσε εκπλήξεις σε χιλιάδες οφειλέτες που έσπευσαν να υποβάλουν άμεσα αιτήσεις για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι όσοι υποβάλλουν αιτήσεις από τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, ώστε οι αιτήσεις τους να επικυρωθούν και να ξεκινήσει η ενεργοποίηση της ρύθμισης. Για παράδειγμα, αν η αίτηση υποβληθεί σήμερα, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου για να επικυρωθεί η ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των επομένων μηνών. Δηλαδή για όσους οφειλέτες υποβάλουν αιτήσεις τώρα ή τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου δεν ισχύει ότι η πληρωμή της 1ης δόσης μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο του 2022. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι για πολλά από τα χρέη που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ισχύει αναστολή πληρωμών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μόνο όσοι υποβάλουν αιτήσεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν την 1η δόση τον Ιανουάριο του 2022.

Το γεγονός αυτό ωφελεί μόνο όσους φορολογούμενους πληγέντες οικονομικά από την υγειονομική κρίση έχουν ληξιπρόθεσμες κι αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωθείσες από 1-3-2020 μέχρι 31-7-2021, για τις οποίες δεν ισχύει αναστολή πληρωμής μέχρι 31-12-2021 και ταυτόχρονα έχουν κι άλλες οφειλές ενταγμένες σε παλαιότερες ρυθμίσεις (πάγιες, 100 δόσεων, 120 δόσεων κ.λπ). Κι αυτό διότι, αν οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ρυθμίσουν και τα απλήρωτα κι αρρύθμιστα χρέη της περιόδου της πανδημίας εντασσόμενοι άμεσα στη νέα αυτή ρύθμιση και καταβάλλοντας δόσεις και γι’ αυτά, κινδυνεύουν να απωλέσουν τις υπόλοιπες ρυθμίσεις τους.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη ληξιπρόθεσμα κι αρρύθμιστα τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση αλλά έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής μέχρι τις 31-12-2021 ή δεν έχουν σε εκκρεμότητα άλλες ρυθμίσεις οφειλών καλό θα είναι να περιμένουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν τις αιτήσεις, προκειμένου να καταβάλουν την 1η δόση από τον Ιανουάριο του 2022 και να μην αναγκαστούν να πληρώνουν από τώρα τις δόσεις της νέας ρύθμισης. Σε περίπτωση που ήδη έχουν κάνει αίτηση και καλούνται να πληρώσουν την 1η δόση μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αλλά επιθυμούν να ακυρώσουν την αίτηση και να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για την υποβολή της αρκεί να μην πληρώσουν την 1η δόση και η αίτηση θα ακυρωθεί.

Πηγή: powergame.gr