Κυριακή
23.01.2022

«Κόκκινα» δάνεια: Μείωση κατά €39 δισ. μέσα σε έναν χρόνο – Οι προσδοκίες για το 2022

Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έπεσε στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και δη, αυτό των μικρομεσαίων – Πότε ξεκίνησε η επιδείνωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων – Πώς διαμορφώνεται σήμερα και ποιος ο στόχος για τον καινούργιο χρόνο

«Κόκκινα» δάνεια πέριξ των 39 δισ. ευρώ κατάφεραν να βγάλουν τον τελευταίο χρόνο από τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, με τις προσπάθειες για τον καινούργιο χρόνο να εστιάζονται στην επιστροφή του δείκτη NPE στα επίπεδα του… 2002.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το μεγαλύτερο «ψαλίδι» έπεσε στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και δη, αυτό των μικρομεσαίων που, όπως είθισται να λέγεται, αποτελούν και την… ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών διαμορφώθηκαν σε 5,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 έναντι 14,1 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2020 (μείωση 8,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση), με το χαρτοφυλάκιο ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να ακολουθεί με «κόκκινα» δάνεια, ύψους τέσσερα δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,9 δισ. ευρώ το επίμαχο διάστημα. Όσον αφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις, η ετήσια μείωση «άγγιξε» τα τρία δισ. ευρώ – από 7,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 σε 4,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 – ενώ το στοκ των ναυτιλιακών μειώθηκε κατά μόλις 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο «μετρά» σήμερα προβληματικά δάνεια, ύψους 15 δισ. ευρώ (-17,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Σε μόλις 3,8 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα «κόκκινα» δάνεια στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, με τις τράπεζες να έχουν μειώσει το απόθεμά τους κατά 16,8 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά μειώθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ (από 6,6 δισ. ευρώ σε 2,1 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων εμφάνισε σημαντική μείωση, αλλά παρέμεινε υψηλός (15%) τον Σεπτέμβριο του 2021. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2021 ο δείκτης αυτός ανήλθε σε 2,3% (όσο και το αντίστοιχο μέγεθος για τις τράπεζες που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό)», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, μείωση του δείκτη ΜΕΔ παρατηρήθηκε σε όλες τις κατηγορίες χαρτοφυλακίων, ενώ εντός του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου ο δείκτης για το χαρτοφυλάκιο, τόσο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, παραμένει υψηλός. Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων και στο χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων. Με βάση την κλαδική ανάλυση, στους τρεις κλάδους με το υψηλότερο υπόλοιπο δανείων, δηλαδή εκείνους του εμπορίου, της μεταποίησης και των κατασκευών, ο δείκτης ΜΕΔ ανήλθε σε περίπου 18%, 16% και 23% αντίστοιχα, ενώ σε κλάδους συναφείς με τον τουρισμό, όπως των καταλυμάτων και της εστίασης, ανήλθε σε περίπου 14% και 38% αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE, επιστρέφοντας – ει δυνατόν – στα επίπεδα του 2002, δηλαδή, πέριξ του 8%. Το ποσοστό αυτό διατηρήθηκε για ακόμη δύο χρόνια, μέχρι το 2004, για να πέσει στο 7% το 2005 και στο 6% το 2006. Η επιδείνωση του επίμαχου δείκτη ξεκίνησε από το 2009, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση, για να φτάσει στο δυσθεώρητο 49% το 2016.

Όπως έγραψε το newmoney η Eurobank είναι η πρώτη που κατάφερε να καταγράψει μονοψήφιο δείκτη – στο 7,3% – ήδη από το 9μηνο του 2021, ενώ η Alpha Bank, η οποία αποχαιρέτησε το 2021 με δείκτη στο 13%, σχεδιάζει μείωσή του σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τα μέσα του 2022. Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, εκτιμά πως στα τέλη του 2022 τα «κόκκινα» δάνειά της θα είναι μόλις 1,8 δισ. ευρώ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 6% και η Τράπεζα Πειραιώς που μείωσε κατά 16 δισ. ευρώ το προβληματικό στοκ τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, βελτιώνοντας καθοριστικά τον δείκτη NPE σε 16%, οδεύει πρόσω ολοταχώς σε μονοψήφιο ποσοστό (3%) σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Πάνω από 4.000 μόνο για το πρώτο δίμηνο – Με ποια «επώνυμα» σφυριά ξεκινά η νέα χρονιά (pics)

Ρεύμα: Ποδαρικό με υψηλές τιμές για την Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρισμού

Ikea: Γιατί και πόσο αυξάνει τις τιμές στα προϊόντα της το 2022

Πηγή: newmoney.gr