Κιτιξής (Worldline Greece): Το deal με Cardlink – Eurobank, το «στοίχημα» της διασύνδεσης με ΑΑΔΕ και το ψηφιακό ευρώ

Μπορεί το έτος ορόσημο για τη Worldline Group να είναι το 2013, οπότε και «αποκολλήθηκε» από τον γαλλικό τεχνολογικό γίγαντα «Atos», παρουσιάζοντας ραγδαία ανάπτυξη, για την ελληνική θυγατρική, ωστόσο, η ημερομηνία – σταθμός είναι σίγουρα το 2021. Ήταν τότε που εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Cardlink από τον όμιλο Quest Συμμετοχών έναντι περίπου 86 εκατ. ευρώ, αλλά και το 80% του τομέα acquiring της Eurobank για σχεδόν 256 εκατ. ευρώ (σ.σ. η αποτίμηση του 100% της εν λόγω μονάδας υπολογιζόταν σε 320 εκατ. ευρώ), ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία στη χώρα. «Η Cardlink είναι μέλος της Worldline Group  όπως είναι και το χαρτοφυλάκιο της Eurobank που εξαγοράστηκε. Είναι μία σχέση που προϋπήρχε και πριν την εξαγορά των δύο εταιρειών, η οποία συνεχίζει και σήμερα. Είμαστε δύο διαφορετικές εταιρείες, με έναν παράλληλο βίο. Η Worldline Greece είναι μια εταιρεία που εκκαθαρίζει συναλλαγές. Η Cardlink είναι ένας πάροχος τερματικών, τοποθετεί, δηλαδή, POS στην αγορά, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για άλλους acquirers στην Ελλάδα», τόνισε ο Country Head & Managing Director της εταιρείας, κ. Ιωάννης Κιτιξής, υπογραμμίζοντας πως η Worldline Greece βρίσκεται σε έντονα αναπτυξιακή τροχιά, σε συνάρτηση με την αντίστοιχη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα για την αποδοχή και εκκαθάριση πληρωμών με κάρτες, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις πληρωμών σε πάνω από 130.000 επιχειρήσεις για τα φυσικά και online καταστήματά τους. Τον τελευταίο χρόνο δε, την εμπιστεύτηκαν πάνω από 10.000 νέες επιχειρήσεις. «Το 2022 ο τομέας των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό ανάπτυξης περί το 18%, με τη συνολική αγορά να «αγγίζει» τα 53,6 δισ. ευρώ. Το 15% των συναλλαγών με κάρτες δε, πραγματοποιούνται μέσω e-Commerce. Ο τουρισμός εκτόξευσε τις ψηφιακές συναλλαγές εφέτος, ενώ και το 2024 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά», σημείωσε ο κ. Κιτιξής, για να προσθέσει: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 680.000 POS, εκ των οποίων τα 80.000 ανήκουν στο δίκτυο της Worldline Greece. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προστεθούν στο σύστημα επιπλέον 80.000 τερματικά».

Το «στοίχημα» της διασύνδεσης

Αποφασισμένες να υλοποιήσουν το έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται οι εταιρείες πληρωμών, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το δύσκολο του εγχειρήματος. «Το χρονοδιάγραμμα (Φεβρουάριος 2024) είναι σφιχτό. Έχουμε δεσμευτεί, όμως, να το πραγματοποιήσουμε και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμόζονται, οι μικρότερος λίγο δυσκολότερα, οι μεγαλύτερες πιο εύκολα», σχολίασε ο κ. Κιτιξής.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο Νοέμβριο όλες οι εμπλεκόμενες εταιρίες αναμένεται να έχουν ενημερώσει την ΑΑΔΕ για το ότι τα τερματικά τους είναι συμβατά με τις προδιαγραφές, ώστε σε δεύτερη φάση να γίνει και η διασύνδεση. «Δουλεύουμε σε κατεύθυνση all in one solutions. Αυτό που πάει να γίνει είναι πολύ ριζοσπαστικό και κατά το πλείστον πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι, αλλά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε πολλαπλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Ψηφιακό ευρώ

Τις επόμενες κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφορικά με το ψηφιακό ευρώ περιμένει η Worldline που αποτελεί, άλλωστε, μία από τις πέντε εταιρείες που συμμετέχει στις δοκιμές offline ψηφιακών πρωτοτύπων.

Τα προϊόντα της Worldline με αριθμούς

Με νέες δυνατότητες ενισχύονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρει η ελληνική θυγατρική. Πιο αναλυτικά:

 • Φυσικά καταστήματα: Πληρωμές στο ταμεία ή εν κινήσει με νέας γενιάς τερματικά Android (285.000 POS)
 • Smart POS app: Μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό (15.000 Smart POS)
 • Online: Ολοκληρωμένες λύσεις πληρωμών online με ή χωρίς e-shop (17.000 e-Commerce)
 • Πληρωμές λογαριασμών: Ολοκληρωμένες υπηρεσίες για πληρωμές λογαριασμών (Διαθέσιμες στα Καταστήματα Σκλαβενίτης και Worldbridge)
 • Υπηρεσία Άμεσης Μετατροπής Νομίσματος: Για κατόχους καρτών εκτός Eυρωζώνης δίνεται η δυνατότητα να πληρώσουν στο νόμισμα της κάρτας τους (ένα εκατομμύριο συναλλαγές το 2023)
 • Αυτόματοι πωλητές: Πληρωμές σε φυσικά σημεία χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία πωλητή στο σημείο της συναλλαγής. (Διαθέσιμη υπηρεσία στα Malls της LAMDA Development και στα ACS Smart Lockers).

Σύνολο συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα το 2022 VS 2021 (+18%)

Η χαρτογράφηση των συναλλαγών ανά τύπο κάρτας:

 • Πιστωτικές κάρτες 20%
 • Χρεωστικές κάρτες 80%
 • Εγχώριες κάρτες 80%
 • Διεθνείς κάρτες 20%

Αριθμός καρτών πληρωμών στην Ελλάδα (20 εκατομμύρια):

 • Χρεωστικές κάρτες 15 εκατομμύρια
 • Πιστωτικές κάρτες 2,7 εκατομμύρια
 • Προπληρωμένες (prepaid) κάρτες 2,3 εκατομμύρια

Ε-commerce: Το 15% των συναλλαγών με κάρτες γίνεται μέσω e- commerce

Aνά κλάδο:

-32,8% μόδα

-23,7% τρόφιμα και προσωπική φροντίδα

-21% ηλεκτρονικά & πολυμέσα

-12% παιχνίδια, χόμπυ, DIY

– 10,0% έπιπλα, συσκευές κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη 

Ο ΔΕΔΔΗΕ προσβάλει το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

5 μικρά ονειρεμένα χωριά της Ευρώπης, από τα πιο όμορφα στον κόσμο

Πατάει γκάζι η Porsche στην Ελλάδα – Προς χρονιά ρεκόρ το 2023 για τη Μοτοδυναμική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array