Δευτέρα
27.05.2024

Kaspersky: Πώς οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο λανσάρισμα smartphone της χρονιάς

Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία στις διεθνείς αγορές του νέου iPhone 15 που παρουσίασε νωρίτερα η Apple, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν αποκαλύψει μια σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τους χρήστες γύρω από αυτήν την τεχνολογική καινοτομία.

Αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν διάφορα δόλια συστήματα, καθένα από τα οποία ενέχει ξεχωριστούς κινδύνους για τους ανυποψίαστους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απωλειών προσωπικών δεδομένων αλλά και χρημάτων.

Οι απατεώνες δελεάζουν τους χρήστες με το πρόσχημα να αγοράσουν το iPhone 15 πριν από την ευρεία κυκλοφορία του. Αυτή η μέθοδος αξιοποιεί την προθυμία των χρηστών να είναι μεταξύ των πρώτων που θα κατέχουν την πιο εξελιγμένη συσκευή της Apple. Έτσι, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρέχουν iPhone πριν από την ευρεία κυκλοφορία τους και υπόσχονται στους χρήστες την ευκαιρία να τα αποκτήσουν, συχνά και σε προνομιακή τιμή. Για να εξασφαλίσουν την «αποκλειστική» αγορά τους, τα θύματα υποχρεούνται να καταβάλουν προκαταβολή ή να αποκαλύψουν οικονομικά τους στοιχεία.

Επιπλέον, ζητείται από τους χρήστες να παρέχουν προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, όπως το όνομα, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου τους. Μετά την υποβολή της πληρωμής, οι απατεώνες εξαφανίζονται, αφήνοντας τα θύματα χωρίς το υποσχόμενο iPhone και έχοντας κλέψει τα χρήματά τους. Πέρα από τους οικονομικούς κινδύνους, αυτή η απάτη εγείρει επίσης σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, καθώς τα παραβιασμένα δεδομένα ενδέχεται να πωληθούν στο Dark Market.

Υπάρχει ακόμα μία μέθοδος απάτης η οποία δίνει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να κερδίσουν το νέο iPhone 15 υπό την προϋπόθεση ότι πληρώνουν μια προκαταβολή. Για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες καλούνται να πληρώσουν ένα μικρό τέλος, συχνά μεταμφιεσμένο ως τέλος «επεξεργασίας» ή «εγγραφής». Μετά την καταβολή του τέλους, οι συμμετέχοντες δεν λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Το υποσχόμενο iPhone παραμένει άπιαστο όνειρο, με αποτέλεσμα οικονομικές απώλειες για όσους εμπλέκονται.

«Στην ψηφιακή εποχή, οι απατεώνες προσαρμόζονται συνεχώς και εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό μας για τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις. Είναι ζωτικής σημασίας για τους καταναλωτές να παραμένουν σε εγρήγορση, να επαληθεύουν τις προσφορές και να προστατεύουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Θυμηθείτε, αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι», σχολιάζει η Tatyana Kulikova, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky.

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα – Τι προτείνουν οι ειδικοί της Kaspersky 

-Επαληθεύστε την πηγή: Βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με αξιόπιστους και εξουσιοδοτημένους πωλητές, ειδικά για αγορές πριν από την επίσημη κυκλοφορία.

-Αποφύγετε τις προκαταβολικές πληρωμές: Να είστε προσεκτικοί με προσφορές που απαιτούν προκαταβολικές πληρωμές για δώρα ή προϊόντα πριν από την κυκλοφορία τους.

-Χρήση επίσημων καναλιών: Βασιστείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple ή σε εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές για γνήσιες αγορές.

-Ελέγξτε τις κριτικές: Πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαδικτυακές αγορές, ερευνήστε τον πωλητή και ελέγξτε τα σχόλια των πελατών.

-Ενεργοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ειδικά εκείνους που συνδέονται με τρόπους πληρωμής, με το 2FA.

-Χρησιμοποιήστε λύση ασφάλειας: Μια αυτοματοποιημένη λύση ασφάλειας, όπως το Kaspersky Premium, θα σας προστατεύσει από όλες τις γνωστές και άγνωστες απάτες.

-Μείνετε ενημερωμένοι: Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με συνήθεις απάτες και βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ακόμη

Τα παιχνίδια του ΟΠΕΚ και το νέο ράλι προς τα 100 δολάρια το βαρέλι

ΕΚΤ: «Γόρδιος δεσμός» για τα επιτόκια – 10η συνεχόμενη αύξηση ή μια προσωρινή παύση; (γραφήματα)

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array