Καραβίας (Eurobank): «Στρατηγική προτεραιότητα η ανταμοιβή των μετόχων – Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται»

Την πρώτη κίνηση από ένα ευρύ πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων της ολοκλήρωσε η Eurobank, λαμβάνοντας την επίσημη έγκριση από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2023, η επαναγορά εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό, με την επιστροφή αξίας στους μετόχους να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. «Όπως έχουμε γνωστοποιήσει, η επαναγορά θα γίνει από το ποσό που είχε δεσμευθεί για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Μετά την επίσημη έγκριση από τον SSM, που είναι η πρώτη σε ελληνική τράπεζα έπειτα από μία 10ετία, γεγονός που ‘σφραγίζει’ την επιστροφή στην κανονικότητα, θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες η έγκριση της πρότασης από το διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια, η υποβολή της -τον Ιούλιο- στο ΤΧΣ. Το τελευταίο εικάζεται πως θα χρειαστεί περί τις έξι με οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει και στη διανομή μερίσματος 25% από τα κέρδη του 2023, προσδοκώντας να «πιάσει» το payout ratio της Ευρώπης.

«Κόκκινα» και «πράσινα» δάνεια

Στο 5,1% διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο δείκτης NPE από 6,7% το ίδιο διάστημα του 2022 και 5,2% στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο σχηματισμός νέων «κόκκινων» δανείων ήταν οριακά θετικός κατά 7 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, με τα συνολικά NPEs να έχουν μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, «αγγίζοντας» τα 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Για το β’ τρίμηνο του 2023 η τράπεζα αναμένει εισροές, ύψους 60 εκατ. ευρώ, διατηρώντας την ετήσια πρόβλεψη για νέα «κόκκινα», ύψους 400 εκατ. ευρώ. «Καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων του ευρώ εστιάζουμε στην ποιότητα του ενεργητικού. Ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας που ικανοποιούν τα κριτήρια να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα υποστήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών. Παράλληλα, ενεργώντας προληπτικά, πήραμε την απόφαση να παγώσουμε το επιτόκιο βάσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για 12 μήνες», σχολίασε ο κ. Καραβίας.

Όσον αφορά στα «πράσινα» δάνεια, στην Ελλάδα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το α’ τρίμηνο υπήρξε μία επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως της επιλογής επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα για την αποπληρωμή δανείων, ως απόρροια των αυξήσεων στα επιτόκια. Το β’ εξάμηνο εκτιμούμε πως θα υπάρξει επιτάχυνση στις νέες χορηγήσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από το pipeline έργων σε τουρισμό, κατασκευές κ.ο.κ.», ανέφεραν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank, διατηρώντας τον ετήσιο στόχο για εκταμιεύσεις, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις

Οι προθεσμιακές αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου των καταθέσεων (έναντι 21% πριν από ένα χρόνο και 24% στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου), οι οποίες το α’ τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, σε 55,1 δισ. ευρώ (38,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και 16,2 δισ. ευρώ στο εξωτερικό).

MREL

Όσον αφορά στην Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), μέσα σε δύο χρόνια η Eurobank έχει καλύψει το 60% της απόστασης μέχρι τον τελικό στόχο (MREL ratio 27,46% έως το 2026), με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται την επόμενη τριετία. Στη στρατηγική της, πάντως, περιλαμβάνεται η έκδοση ομολόγου Tier II, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται προς το τέλος του 2023 – αρχές 2024.

Διαβάστε ακόμη  

Πόσο κοντά στην ύφεση βρίσκονται οι ΗΠΑ – Τα σημάδια της αγοράς και τα διδάγματα της ιστορίας 

Aύξηση τζίρου 10% αναμένουν φέτος οι Έλληνες ξενοδόχοι, υψηλότερες οι επιδόσεις στα resorts (πίνακες) 

Η ΕΚΤ αναζητά τον «νέο Ενρία» – Τα φαβορί για τη διαδοχή του 

Εκλογές 2023 

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array