Πέμπτη
18.04.2024

Καραβίας (Eurobank): Έχουμε πράσινο φως για το ποσοστό του ΤΧΣ – Τι περιλαμβάνει το νέο business plan

Τη διάθεση του ποσού που είχε αρχικά προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 στην επαναγορά του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της Eurobank, κάτι που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022, «η ανταμοιβή των μετόχων αποκτά πλέον κεντρική θέση στη στρατηγική μας.

Συγκεκριμένα, για το 2023 το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για τη διανομή μερίσματος θα αξιοποιηθεί με το βέλτιστο τρόπο με την υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του ποσοστού 1,4% που διατηρεί το ΤΧΣ στην τράπεζα. Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank, αναφορικά με την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως», προκειμένου η τράπεζα να προχωρήσει σε επίσημη πρόταση.

«Έχοντας εξετάσει την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είναι προς όφελος και των μετόχων να προχωρήσουμε στην απόκτηση του ποσοστού. Εκτιμάται ότι το δεύτερο μισό του 2023 θα μπορούμε να υποβάλουμε επίσημη πρόταση. Όσον αφορά στη διανομή μερίσματος, έχουμε ήδη συζητήσει με τον SSM, έχουμε λάβει θετικό feedback και περιμένουμε την έγκριση τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, το νέο business plan της τράπεζας προβλέπει, μεταξύ άλλων, απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 12% – 13% κατ’ έτος, αύξηση κερδών ανά μετοχή 12% ετησίως και αύξηση χορηγήσεων 7% κατ’ έτος, με «μοχλό» κυρίως τους εξής πυλώνες: υποδομές και ακίνητα, ενέργεια – πράσινη μετάβαση, τηλεπικοινωνίες – ψηφιακή αναβάθμιση και τουρισμός.

Το β’ μισό του 2023 εκτιμά η διοίκηση της Eurobank πως η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας πως η επίδραση για την τράπεζα θα είναι το χαμηλότερο κόστος, στο πλαίσιο των εκδόσεων ομολόγων MREL.

«Ένα τραπεζικό σύστημα θωρακισμένο κεφαλαιακά και απαλλαγμένο από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα σύντομα», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Διαβάστε ακόμη:

Ξεπερνά το 4% η απόδοση των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ – Σταθερά άνω του 5% τα 2ετη

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, η φόρτιση και η συγγνώμη, τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό και το σφυρί στο ράντσο Κοντομηνά

Το «φάντασμα» της ύφεσης και οι νέες αυξήσεις επιτοκίων φοβίζουν τις αγορές (πίνακες)

Πηγή: newmoney.gr

Array