Καραβίας (Eurobank): Διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 – Διατηρείται η εκτίμηση για νέα NPEs €400 εκατ.

Τι δήλωσε ο CEO της τράπεζας στους διεθνείς αναλυτές για την επίδραση του πληθωρισμού, τα νέα «κόκκινα», τις εκταμιεύσεις και τους κλάδους ενδιαφέροντος και την Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου – Eurobank: Στα €305 εκατ. τα προσαρμοσμένα κέρδη το α’ τρίμηνο 2022

Σε τροχιά εκπλήρωσης της δέσμευσης για απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% ήδη εφέτος που θα ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 βρίσκεται η διοίκηση της Eurobank, διατηρώντας την εκτίμηση για νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 400 εκατ. ευρώ, παρά τον αρνητικό σχηματισμό του α’ τριμήνου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε το α’ τρίμηνο του 2022 σε 22,9%, με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται σε 0,07 ευρώ, γεγονός που καθιστά εφικτό τον στόχο, ο οποίος έχει τεθεί στο business plan για ποσοστό 10% έως τα τέλη Δεκεμβρίου και άρα, διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Όσον αφορά στα νέα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Καραβίας σημείωσε πως η Eurobank διατηρεί την εκτίμηση για εισροές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του 2022, παρά το γεγονός ότι τους πρώτους μήνες του έτους υπήρξε αρνητικός σχηματισμός νέων NPEs. «Εκτίμησή μας είναι πως τον Ιούνιο ο σχηματισμός θα είναι ελάχιστα θετικός. Μέχρι στιγμής η κουλτούρα πληρωμών δεν έχει πληγεί.

Ο πληθωρισμός και η αύξηση των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, ωστόσο, σε συνδυασμό με τις καταθέσεις, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα και τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, λειτουργούν υποστηρικτικά», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Δεν θα αναθεωρήσουμε την αρχική μας εκτίμηση για τα νέα ‘κόκκινα’. Επιλέγουμε να είμαστε προσεκτικοί και συντηρητικοί».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 6,0% στο τέλος Μαρτίου 2022 από 6,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021, με τα συνολικά NPEs να υποχωρούν στα 2,4 δισ. ευρώ – μειωμένα κατά 3,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση – ή 700 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε από 69,2% στο τέλος του 2021 σε 71,5%.

Πάνω από 2,3 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις

Νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, κατέγραψε το α’ τρίμηνο η Eurobank, με τη διοίκηση να επισημαίνει πως η ροή των εργασιών παραπέμπει σε ισχυρή επίδοση το β’ τρίμηνο και όλο το 2022.
«Οι τομείς που τίθενται στο επίκεντρό μας είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, τα έσοδα του οποίου αναμένεται να ‘αγγίξουν’ αυτά του 2019, ήτοι αυξημένα κατά 60% εν συγκρίσει με την περίοδο της πανδημίας, οι υποδομές, η ναυτιλία και τα αναπτυξιακά έργα», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Οι διεθνείς αγορές

Όσον αφορά στις δραστηριότητες στο εξωτερικό που ήταν κερδοφόρες, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 47 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους από 32 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ο CEO της τράπεζας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η πορεία θα είναι αναπτυξιακή, παρά την έκθεση που ενδεχομένως να υπάρχει σε Ρωσία και Ουκρανία. «Η πλέον εκτεθειμένη είναι η Κύπρος, με το 25% των τουριστών τα προηγούμενα χρόνια να προέρχεται από τις συγκεκριμένες χώρες», ανέφερε, προσθέτοντας πως εκτίμησή του είναι πως τα έσοδα δεν θα είναι χειρότερα από άλλες χρονιές. Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την ανάπτυξη στη Βουλγαρία. Αμφότερες δε, συνεισέφεραν σε ποσοστό 43% και 48% αντίστοιχα στα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου.

Ελληνική Τράπεζα

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Eurobank να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Καραβίας σχολίασε: «Παρακολουθούμε στενά την αγορά, αλλά προς ώρας δεν έχουμε κάποια σχέδια που μπορούν να ανακοινωθούν ή να συζητηθούν». Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται σε 12,6%.

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Άλμα εσόδων 15% από ΦΠΑ τον Απρίλιο – «Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων 

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι 

Μητσοτάκης: Κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας (upd)

Πηγή: newmoney.gr