Καραμούζης (ΕΤΕ): Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ

Για την ενεργειακή μετάβαση και στις επενδύσεις που απαιτούνται μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης στο Athens Investment Forum.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, ένα νέο προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου στην αγορά ενέργειας, θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα από το 2024. Το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να κλειδώνουν το κόστος ενέργειας για μακροχρόνιες περιόδους και στους πωλητές, από την άλλη, να μπορούν να οριοθετούν την τιμή διάθεσης της ενέργειας και συνεπώς την αποδοτικότητα του έργου.

Οι μεγαβατώρες θα είναι το νέο ευρώ, τόνισε κατά την ομιλία του ο Β. Καραμούζης, θα είναι ένα νέο νόμισμα, σε ένα νέο τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας.

Ιστορικά, η αγορά ενέργειας έχει κινηθεί με τη στήριξη που παρείχαν οι επιδοτήσεις, μέσω ενός προκαθορισμένου τιμολογίου (ταρίφα), διευκρίνισε. Στο εξής, όμως, θα αρχίσει η μετάβαση από το καθεστώς αυτό σε σχήματα διμερών συμβολαίων (PPAs) ή τιμών που καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πολύ πιο σύνθετη την όποια επένδυση και απαιτεί μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους εμπλεκόμενους. Σε αυτό το καινούργιο τοπίο στην αγορά ενέργειας, οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουν έτσι να αναπτυχθεί η αγορά γρηγορότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Εθνική Τράπεζα, με την τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες ομάδες που διαθέτει στον κλάδο της ενέργειας, πρωτοπορεί προσφέροντας στην αγορά από το 2024 το νέο χρηματοοικονομικό προϊόν για την αντιστάθμιση κινδύνου.

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει η Εθνική Τράπεζα στην πράσινη μετάβαση και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και επενδύσεων στον ενεργειακό κλάδο γενικότερα. Από τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη, μέχρι τα δίκτυα και τις καλωδιακές συνδέσεις, τα LNG και τις ΑΠΕ.

Διαβάστε ακόμη

Eπαγγελματίες: Κερδισμένοι και χαμένοι από τον… ελάχιστο «μισθό» 780 ευρώ

ΔΕΗ: «Ομοβροντία» στην αντλησιοταμίευση με 4 έργα ισχύος 1.266 MW

Μουστάκας: Ένα ελληνικό… toy story – Γιατί επιμένει στη συνταγή «μόνο παιχνίδια»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array