Τετάρτη
17.08.2022

Καλαντώνης (doValue): Νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ το διάστημα 2022 – 2024

Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη υπάρχον στοκ των τραπεζών που υπολογίζεται σε περίπου 10 με 12 δισ. ευρώ, αναμένει για το διάστημα 2022 – 2024 ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης

Νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους 14 δισ. ευρώ, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στο ήδη υπάρχον στοκ των τραπεζών που υπολογίζεται σε περίπου 10 με 12 δισ. ευρώ, αναμένει για το διάστημα 2022 – 2024 ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης.

«Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021 ο δείκτης NPEs στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 15%, αισθητά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2016 (47%), αλλά ακόμη πολύ μακριά από τον τελικό στόχο να φτάσουμε κάτω του 5% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Υπάρχουν, δηλαδή, πάνω από 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ‘κάθονται’ στους ισολογισμούς των τραπεζών, με τις τελευταίες να προσπαθούν την μείωσή τους είτε πουλώντας χαρτοφυλάκια είτε προχωρώντας σε τιτλοποιήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της doValue, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, ακόμη 14 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια αναμένεται να δημιουργηθούν στην περιοχή και συγκεκριμένα από πέντε δισ. ευρώ την διετία 2022 – 2023 και τέσσερα δισ. ευρώ το 2024. Η εκτίμησή μας, λοιπόν, είναι πως ο συνολικός αριθμός τους θα ‘αγγίξει’ τα 24 δισ. ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η doValue «τρέχει» τρία σενάρια:

·        Το πρώτο προβλέπει ποσοστό αθέτησης περί το 4,5% και νέα NPEs 11 δισ. ευρώ/χρόνο.

·        Το δεύτερο που θεωρείται πιθανό για το 2022 προβλέπει ποσοστό αθέτησης στο 3% με 3,5% και νέα «κόκκινα» δάνεια, ύψους επτά με οκτώ δισ. ευρώ/χρόνο.

·        Το τρίτο προβλέπει ποσοστό αθέτησης στο 2,5% με τα «κόκκινα» να υπολογίζονται σε περίπου έξι δισ. ευρώ σε ετήσια βάση (πιθανό σενάριο για την διετία 2024 – 2024).

Όσον αφορά στην πορεία της doValue Greece, ο κ. Καλαντώνης υπογράμμισε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο servicer, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, με υπό διαχείριση δάνεια, ύψους 38 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται η πρόσφατη απόκτηση του Frontier), ενώ ακολουθούν οι Cepal με 29 δισ. ευρώ, Intrum με 28 δισ. ευρώ, Quant με 11 δισ. ευρώ, PQH με εννέα δισ. ευρώ, Β2Κ με τέσσερα δισ. ευρώ, Pimco με τέσσερα δισ. ευρώ, APS με τρία δισ. ευρώ, Apollo με τρία δισ. ευρώ και Artemis με δύο δισ. ευρώ. «Προκριθήκαμε σε όλες τις μεγάλες συναλλαγές, όπως Frontier, Icon και Mexico, ενώ στόχος μας είναι να ‘χτυπήσουμε’, επίσης, συναλλαγές, ύψους 13 δισ. ευρώ (εννέα δις. ευρώ στην Ελλάδα και τέσσερα δισ. ευρώ στην Κύπρο)», κατέληξε ο κ. Καλαντώνης.

Διαβάστε ακόμη

Θα καταφέρουν οι Ρώσοι της MERE να επιβιώσουν στην ελληνική αγορά σουπερμάρκετ;

Το παρασκήνιο της Αττικής Οδού, το χρυσό deal του Καρώνη και ο Μπρους Λι του CVC

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τριπλή παράταση (και αναδρομικά) ζητά η αγορά

Πηγή: newmoney.gr