Πέμπτη
22.02.2024

JP Morgan: Η υποβάθμιση της Coinbase και ο ρόλος των ETF

Μικρό καλάθι για τα bitcoin ETFs στην αγορά spot των ΗΠΑ κρατά η JP Morgan. Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι ο βασικός καταλύτης για την εντυπωσιακή άνοδο των κρυπτονομισμάτων το 2023 τείνει να αποτελέσει τροχοπέδη στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, επιφυλάσσοντας δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός υποβάθμισε σε underweight (από neutral) τη μετοχή της Coinbase, διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 80 δολάρια για το 2024.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, την Τρίτη (23/1), ο τίτλος της Coinbase υποχώρησε κατά 4,1%, στα 122,90 δολάρια. Το 2023 έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο για τη μετοχή της Coinbase (+390%) ως απόρροια της ξέφρενης ανοδικής πορείας του Bitcoin, που συμπαρέσυρε και αρκετά από τα altcoins.

«Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε την Coinbase ως το κυρίαρχο αμερικανικό ανταλλακτήριο στο οικοσύστημα κρυπτογράφησης και ηγέτη στις συναλλαγές και τις επενδύσεις κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι ο καταλύτης των bitcoin ETFs που έσπρωξε μακριά το οικοσύστημα από τον “χειμώνα” του, θα απογοητεύσει τους συμμετέχοντες στην αγορά» αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan, με επικεφαλής τον Kenneth Worthington. Και προσθέτουν: «Η ανησυχία μας είναι ότι με τέτοιο ενθουσιασμό για ένα bitcoin ETF και τις νέες κινήσεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων που θα ακολουθήσουν, οποιαδήποτε απογοήτευση με τις ροές των ETF κεφαλαίων θα μπορούσε να ξεφουσκώσει τον ενθουσιασμό που έχει οδηγήσει το ράλι των κρυπτονομισμάτων, σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ειδικότερα από τον Οκτώβριο και μετά».

Οι αναλυτές της JP Morgan επισημαίνουν ότι η τιμή του bitcoin βρίσκεται υπό πίεση, έχοντας πέσει κάτω από τις 40.000 δολάρια και δεν αποκλείουν ακόμη χαμηλότερες τιμές του κρυπτογραφικού token και χαμηλότερο όγκο συναλλαγών, που μεταφράζονται σε «χαμηλότερες ευκαιρίες για βοηθητικά έσοδα εταιρειών όπως η Coinbase». Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Grayscale Investments, Μίκαελ Σονενσάιν, σε πρόσφατες δηλώσεις του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εκτίμησε ότι ελάχιστα από τα 11 spot bitcoin ETF θα επιβιώσουν.

Source: powergame.gr