Σάββατο
28.01.2023

JP Morgan: Γιατί «βλέπει» θετικά τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

«Η στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία ανακοινώθηκε, εγκαινιάζει μια τριετή διαδικασία μέσω της οποίας το Ταμείο θα διαθέσει τις τραπεζικές του συμμετοχές και θα περάσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία μέχρι το τέλος του 2025», εξηγεί η JP Morgan.

Η αμερικανική τράπεζα σε πρόσφατο report της είχε κάνει συστάσεις overweight για όλες τις εγχώριες τράπεζες με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα €1,50, €2,35 για την Τράπεζα Πειραιώς, €1,60 για τη Eurobank και €4,70 για την Εθνική Τράπεζα.

«Ενώ το πλαίσιο δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις συναλλαγές και το Ταμείο φροντίζει να μην σχολιάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή την αλληλουχία των συναλλαγών, εντούτοις δεσμεύεται για μια διαφανή και ανταγωνιστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει συναλλαγές στην κεφαλαιαγορά ή και ιδιωτικές πωλήσεις», συνεχίζει η JPM.

H τράπεζα αναφέρει ότι το Ταμείο να βιάζεται ιδιαίτερα αλλά δεν θα την εξέπληττε μια αρχική συναλλαγή τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Το Ταμείο κατέχει επί του παρόντος 40,39% στην ΕΤΕ, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank, και 1,4% στην Eurobank.

Η στρατηγική αποεπένδυσης σηματοδοτεί την τελική φάση για το Ταμείο μετά από αρκετές ανακεφαλαιοποιήσεις και τον ρόλο του σε βασικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Ηρακλή, η οποία επέτρεψε τελικά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 2020.

Η διαδικασία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε πλήρη ιδιωτική ιδιοκτησία, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ΕΤΕ και την Πειραιώς, δεδομένου του σημαντικού μεγέθους των συμμετοχών του Ταμείου, αυξάνοντας δυνητικά την ελεύθερη διασπορά των μετοχών και βοηθώντας τη ρευστότητα.

Το Ταμείο εξηγεί ότι θα ενεργήσει προληπτικά, θα εντοπίσει ευκαιρίες για την εκτέλεση μεμονωμένων συναλλαγών και θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως βιβλίο προσφορών ή πλήρη διάθεση. Το Ταμείο θα εξετάσει τις προτάσεις από επενδυτές για άμεσες στρατηγικές πωλήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

«Πιστεύουμε ότι το τελευταίο θα μπορούσε να συνεπάγεται πιθανή επαναγορά μετοχών, για παράδειγμα από την Εθνική Τράπεζα στα επόμενα χρόνια, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και την ισχύουσα νομοθεσία. Οι βραχυπρόθεσμες συναλλαγές δεν θα αποτελούσαν έκπληξη, αφού το Ταμείο στοχεύει στο να διαθέσει τις συμμετοχές του στις τράπεζες πριν από το τέλος του 2025, καθώς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, λήγει και η διάρκεια ζωής του Ταμείου. Το Ταμείο δεν έχει δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών και εξηγεί ότι θα σταθμίσει διάφορους παράγοντες στις αποφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της τιμής της συναλλαγής, του μεγέθους της προσφοράς και της ποιότητας και/ή του εύρος των επενδυτών», επισημαίνει η JPΜ.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες παροχές συζητά η κυβέρνηση για το 2023

Η πρώτη κάλπη και το ΠΑΣΟΚ, ο Καλογρίτσας με ήχο και φως (;), τα Μάρμαρα Παυλίδη από χρυσάφι, η ΔΕΗ με την Εnel και το κουβάρι του Ρίου

Τrastor: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για νέες αγορές, αναβαθμίσεις και αναπτύξεις ακινήτων

Πηγή: newmoney.gr