Σάββατο
30.09.2023

JP Morgan: Γιατί η Sec θα αναγκαστεί να εγκρίνει spot Bitcoin ETF

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το πρώτο spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα ανάλυση της JP Morgan. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός εκτιμά ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα αναγκαστεί σύντομα να ανάψει το «πράσινο» φως, ώστε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως οι BlackRock, Fidelity και Invesco να μπορούν να βγάλουν στην αγορά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα οποία θα συνδέονται με το No1 σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα.

H εκτίμηση της JP Morgan γίνεται μετά τη σημαντική δικαστική νίκη της Grayscale κατά της SEC και την κίνηση τακτικής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να μεταθέσει για Οκτώβριο την ετυμηγορία της σε σειρά αιτήσεων για το πρώτο spot Bitcoin ETF.

Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι η SEC πρέπει να επανεξετάσει την προηγούμενη απόρριψη του αιτήματος της Grayscale να μετατρέψει το Bitcoin Trust (GBTC) σε spot ETF, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη» και «ιδιότροπη» απόφαση από τη στιγμή που δεν δόθηκε μια ξεκάθαρη αιτιολογία αναφορικά με τη διαφορετική μεταχείριση των ETFs με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σχέση με τα ETFs Bitcoin με βάση τα spot. Λαμβάνοντας υπόψιν, μάλιστα, την άμεση συσχέτιση μεταξύ της αγοράς spot και της προθεσμιακής αγοράς CME, το δικαστήριο αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση της Sec, υπογραμμίζοντας ότι στερείται «στέρεης» βάσης.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο της δικαστικής απόφασης για την Grayscale ήταν ότι η απόρριψη από τη SEC ήταν αυθαίρετη και ιδιότροπη, επειδή η Επιτροπή απέτυχε να εξηγήσει τη διαφορετική μεταχείριση παρόμοιων προϊόντων, δηλαδή των futures-based bitcoin ETFs» επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ γνωμοδότησε ότι η απάτη και η χειραγώγηση στην αγορά spot συνιστούν παρόμοιο κίνδυνο τόσο για τα προθεσμιακά όσο και για τα spot προϊόντα, επειδή «η spot αγορά bitcoin και η προθεσμιακή αγορά bitcoin της CME συσχετίζονται τόσο στενά».

Ταυτόχρονη έγκριση αιτήσεων για spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ

«Δεδομένων των συνθηκών φαίνεται πιο πιθανό ότι η SEC θα εγκρίνει τις εκκρεμείς αιτήσεις spot Bitcoin ETF από διάφορους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Grayscale» καταλήγουν οι αναλυτές της JP Morgan, οι οποίοι εκτιμούν πως οι… καθυστερήσεις που παίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας «στρατηγικός ελιγμός», προκειμένου να υπάρξει μελλοντικά μια ταυτόχρονη έγκριση πολλαπλών spot αιτήσεων Bitcoin ETF, όπως έχει επισημάνει πολλάκις η Κάθι Γουντ της Ark Invest.

Μια τέτοια εξέλιξη κινείται εξάλλου και προς την κατεύθυνση του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς αφαιρεί το οποιοδήποτε πλεονέκτημα θα είχε ο πρώτος που θα λάμβανε την πολυπόθητη έγκριση, φέρνοντας παράλληλα και τη μείωση του κόστους διαχείρισης των ETFs.

Πόσο θα επηρεαστεί η αγορά crypto

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται ότι η έγκριση του πρώτου spot Bitcoin ETF στις ΗΠΑ δεν αναμένεται να αποτελέσει… game changer στην αγορά crypto, λαμβάνοντας υπόψιν ότι τέτοια «επενδυτικά» προϊόντα έχουν ήδη λάβει έγκριση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον Καναδά χωρίς όμως να συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους traders.

Σημειώνεται ότι αυξάνονται οι επενδυτές που δεν αποκλείουν το πρώτο spot ETF σε κρυπτονόμισμα στις ΗΠΑ να συνδέεται με το Ethereum και όχι με το Bitcoin.

Άνοδος για το Ethereum, υποχώρηση για το Bitcoin

Λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης (5/9) το Bitcoin παραμένει στη ζώνη των 25.000 δολαρίων. Ειδικότερα, η τιμή του διαπραγματεύεται στις 25.784,30 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,34%.

Το Ethereum ενισχύεται στα 1.638,77 δολάρια μετά την άνοδο 0,55%. Το XRP βρίσκεται στα 0,50 σεντς, υποχωρώντας κατά 1,10%. Το LiteCoin διαπραγματεύεται στα 63,13 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,84%.

Source: powergame.gr