Κυριακή
21.07.2024

JP Morgan: Γιατί “μάτωσαν” τα crypto τον Ιούνιο

Κατά 8% μειώθηκε τον Ιούνιο η συνολική κεφαλαιοποίηση των crypto, με bitcoin και altcoins να επιστρέφουν σημαντικό μέρος των κερδών του Μαΐου, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισαν τα αμερικανικά spot bitcoin ETFs. Το οικοσύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με τον δεύτερο χειρότερο μήνα από τη στιγμή που ξεκίνησε το λανσάρισμά τους στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Οι εκτιμώμενες καθαρές εκροές ξεπέρασαν τα 650 εκατ. δολάρια, εξέλιξη που έφερε έντονη πίεση στις τιμές του κορυφαίου κρυπτονομίσματος τον προηγούμενο μήνα.

Αναφορικά με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών spot κρυπτογράφησης, τα στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας δίνουν μείωση έως 18% σε σχέση με τον Μάρτιο, συμπεραίνοντας: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Μάρτιος 2024 ήταν η κορύφωση για το οικοσύστημα κρυπτογράφησης στον τρέχοντα κύκλο τόσο από άποψη αποτίμησης όσο και από άποψη όγκου».

Τα ρεκόρ της Wall Street και οι επιδόσεις των stablecoin

Η υποχώρηση των crypto τον Ιούνιο συνέβη την ώρα που οι παραδοσιακές αγορές ενισχύθηκαν σημαντικά. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 στη Wall Street αυξήθηκε κατά 4%, ρίχνοντας άγκυρα πάνω από τις 5.500 μονάδες, την ώρα που ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq πρόσθεσε 6%. Πάντως, η πτωτική πορεία των crypto δεν επηρέασε τους «θεσμικούς» παίκτες του mining, καθώς η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% μετά τα διαδοχικά deals για αύξηση της παραγωγικής ισχύος με έμφαση στην αξιοποίηση του ΑΙ.

Επίσης, στην έκθεση της JP Morgan γίνεται λόγος για την αξιοσημείωτη επίδοση των stablecoins, τα οποία υπεραπέδωσαν τον Ιούνιο σε σχέση με το υπόλοιπο οικοσύστημα κρυπτογράφησης. «Αιχμή του δόρατος» το USDT της Tether, το οποίο συνεχίζουν να προτιμούν οι επενδυτές παρά τις διαδοχικές αποκαλύψεις για τη χρήση του σε παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος, αξιοποίησή του από τα καρτέλ του Μεξικού για αγορά πρώτων υλών από την Κίνα κ.λπ.).Source: powergame.gr

Array