Παρασκευή
24.03.2023

Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Top pick η ΕΤΕ, underperform η Alpha

Την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινάει η Jefferies, η οποία τοποθετεί την Εθνική Τράπεζα στις κορυφαίες επιλογές (top-pick), ενώ δηλώνει «hold» για τις Πειραιώς – Eurobank και «underperform» για την Alpha Bank.

Σύμφωνα με το report της εταιρείας αναλύσεων, παρότι η Ελλάδα δεν προσφέρει ένα ξεχωριστό story ανάκαμψης, οι ισχυρές προοπτικές στα έσοδα από τόκους εξασφαλίζουν ένα σημαντικό περιθώριο βραχυπρόθεσμης ανόδου. 

Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνει την ύπαρξη ορισμένων μεσοπρόθεσμων προκλήσεων, με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και την έκδοση τίτλων για απαιτήσεις MREL να αποτελούν σημαντικά «βαρίδια» για τον κλάδο έναντι των υπόλοιπων τραπεζών στη νότια Ευρώπη.  

H έκθεση της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η Jefferies δίνει τις παρακάτω τιμές – στόχους: 

  • 1,65 ευρώ για την Eurobank 
  • 6,60 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα 
  • 1,10 ευρώ για την Alpha Bank 
  • 2,50 ευρώ για την Πειραιώς 

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2022, περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ για την Eurobank, 1,03 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 0,17 ευρώ για την Alpha Bank και 0,76 ευρώ για την Πειραιώς. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2023 ανέρχονται σε 0,22 ευρώ, 0,73 ευρώ, 0,22 ευρώ και 0,42 ευρώ. 

Παράλληλα, η Jefferies εκτιμά ότι ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) θα καθοριστεί στο 6,6x, στο 7,3x, στο 6,5x και στο 5,4x, αντίστοιχα, για το τρέχον έτος.  

Top-pick η Εθνική Τράπεζα 

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει το μεγαλύτερο περιθώριο αύξησης των εσόδων από τόκους (+12% το 2023), ενώ η επιλογή ως top-pick αντανακλά την ταχύτερη ομαλοποίηση των προβλέψεων. Με τον δείκτη κεφαλαίων στο 15,2%, η Jefferies εκτιμά ότι δύναται να υπάρξει μια «μετριοπαθής» μερισματική πολιτική για τα κέρδη του 2022.  

Underperform για την Alpha Bank  

Ενώ τα κεφαλαιακά μαξιλάρια για την Alpha Bank είναι ισορροπημένα και η τράπεζα επωφελείται από τη βελτίωση των εσόδων από τόκους, η Jefferies εκτιμά ότι όλα αυτά δεν θα στηρίξουν επαρκώς την κερδοφορία της. Κι αυτό, διότι θα συνεχίσει να χτίζει επίπεδα κάλυψης, μέσω σταθερά υψηλότερων προβλέψεων. Πιστεύει, επίσης, ότι ο κίνδυνος για τα κέρδη δεν αποτυπώνεται επαρκώς στις τρέχουσες αποτιμήσεις της. 

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό

Αυτό είναι πλέον το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο – Τι αγοράζουν τα 140.000 ευρώ ετησίως από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο

«Απόβαση» της Goldman Sachs στη Χαλκιδική – Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση ύψους €108 εκατ. (pics)

Πηγή: newmoney.gr