Πέμπτη
18.04.2024

J.P. Morgan: Συντριπτική νίκη για τη ΝΔ – Ο δρόμος ανοίγει για τη νέα κυβέρνηση

Η άποψη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας J.P. Morgan είναι ότι μια δεύτερη εντολή για τη Νέα Δημοκρατία είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πορεία των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της και ως εκ τούτου, συνεχίζει να προβλέπει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

«Η νίκη της ΝΔ είναι συντριπτική αλλά δεν επαρκεί για την επίτευξη πλειοψηφίας στον πρώτο γύρο των ελληνικών εκλογών και οι δεύτερες εκλογές παραμένουν το πιθανότερο σενάριο, με σαφείς πιθανότητες μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεδομένου του εκλογικού συστήματος της καθαρής αναλογικής της εκλογικής αναμέτρησης, η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να επιτύχει την πλειοψηφία των εδρών. Ως αποτέλεσμα, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουνίου παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα», συνεχίζει η JP Morgan.

«Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές επεφύλασσαν μια μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Η κεντροδεξιά τρέχουσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ότι αναμενόταν, αφού η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε το 41% των ψήφων έναντι 35% στις δημοσκοπήσεις και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έχανε σημαντικά με μόλις 21% των ψήφων έναντι 29% στις δημοσκοπήσεις», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

«Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές αυτόνομα, χάρη σε μια διαφορετική εκλογική διαδικασία που απονέμει έδρες μπόνους στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Συγκεκριμένα, το όριο για την πλειοψηφία με το σύστημα μπόνους είναι κοντά στο 38%, συνεπώς η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ένα περιθώριο ασφαλείας με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα. Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη εντολή για τη ΝΔ και τον ηγέτη της Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη 

Μεγάλη αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα – Δανειζόμαστε φθηνότερα από Ιταλία και Βρετανία (upd)

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Τι οδήγησε στη συντριβή

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στους πολιτικούς αρχηγούς: Κάλπες στις 25 Ιουνίου (upd))

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr

Array