Δευτέρα
15.04.2024

ΗΠΑ: Βουλευτές προωθούν νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok αν δεν ξεκόψει από την Κίνα

Είκοσι Αμερικανοί βουλευτές στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα απαγορευτεί το TikTok, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και γενικότερα με την Κίνα.

«Συγκεντρωθήκαμε, δέκα Δημοκρατικοί και δέκα Ρεπουμπλικάνοι, για να παρουσιάσουμε ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στο TikTok να λειτουργεί στις ΗΠΑ, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη ByteDance ή με κάθε οντότητα που ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ανέφερε ο Μάικ Γκάλαχερ, Ρεπουμπλικάνος βουλευτής και πρόεδρος Επιτροπής που είναι αρμόδια για την Κίνα.

Ο Δημοκρατικός συνάδελφός του Ράτζα Κρισναμούρτι διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για απαγόρευση», λέγοντας ότι «η μπάλα είναι στην πλευρά της ByteDance ή κάθε άλλης εφαρμογής της πλατφόρμας που ανήκει» σε ξένο κράτος.

Σύμφωνα με τον Κρισναμούρτι, «η ByteDance χρησιμοποίησε επανειλημμένως την πλατφόρμα TikTok για να υπονομεύσει όχι μόνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και τα συμφέροντα των χρηστών της», προσθέτοντας ότι είναι πραγματικές οι αποδείξεις περί των δεσμών της μητρικής εταιρείας με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

«Παρακαλούμε την ByteDance να πουλήσει το TikTok, ώστε οι Αμερικανοί χρήστες να συνεχίσουν να επωφελούνται» από την εφαρμογή, και ταυτόχρονα οι βουλευτές θέλουν από τους χρήστες «να πουν στην ByteDance να πουλήσει την πλατφόρμα», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πλατφόρμας, είπε ότι ο νόμος αυτός «είναι ξεκάθαρα μια απαγόρευση του TikTok, όπως και αν επιχειρούν να το κρύψουν οι συντάκτες του».

«Ο νόμος ποδοπατά την Πρώτη Τροπολογία (σ.σ. του Συντάγματος των ΗΠΑ, που αφορά στην ελευθερία της έκφρασης) για 170 εκατ. Αμερικανούς και θα στερήσει από πέντε εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μια πλατφόρμα, στην οποία βασίζονται για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», υποστήριξε.

Πολλές Πολιτείες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσαν τη χρήση της εφαρμογής σε επίσημες συσκευές των δημοσίων υπαλλήλων, επικαλούμενες κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Στη Μοντάνα ένας δικαστής μπλόκαρε πρόσφατα μια πρωτοβουλία των τοπικών Αρχών που στόχευε να απαγορεύσει πλήρως την εφαρμογή. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το TikTok βοηθά την Κίνα να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί 150 χρήστες στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα Λαυρίου

Τα κρίσιμα ορυκτά και ο ρόλος τους στην «πράσινη» τεχνολογία

Cenergy Holdings: Στα €73 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023 – Πρόταση για διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ/μετοχή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Πηγή: newmoney.gr

Array