ΗΠΑ: Κατέρρευσε και η First Republic – Στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών και μετά στην JPMorgan (upd)

Στην JPMorgan περνάει η First Republic Bank σύμφωνα με ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών που κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν εκκινήσει τις διαδικασίες για τη διάσωση της περιφερειακής τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα όπως μεταδιδει το Bloomberg η αμερικανική τράπεζα First Republic περνά τα χέρια των ρυθμιστικών αρχών και στη συνέχεια θα πουληθεί στη JP Morgan, αφού οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που είχε προκληθεί στην περιφερειακή τράπεζα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων» της First Republic, ανέφερε σε δήλωση το Τμήμα Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια.

Η εξέλιξη αυτή γιγαντώνει την JPMorgan, την ήδη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ – κάτι που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν προσπαθήσει να αποφύγουν στο παρελθόν. Υπό κανονικές συνθήκες οι ρυθμιστικοί περιορισμοί των ΗΠΑ θα εμπόδιζαν την JPMorgan  να επεκτείνει περαιτέρω την καταθετική της βάση δεδομένου του μεγέθους της.

Οι καταθέσεις στην First Republic Bank θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται από την FDIC και οι πελάτες δεν χρειάζεται να αλλάξουν την τραπεζική τους σχέση προκειμένου να διατηρήσουν την ασφαλιστική κάλυψη των καταθέσεων τους μέχρι τα ισχύοντα όρια.

Οι πελάτες της First Republic Bank θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον υποκατάστημά τους έως ότου λάβουν ειδοποίηση από την JPMorgan ότι έχει ολοκληρώσει αλλαγές συστημάτων για να επιτρέψει σε άλλα υποκαταστήματα της να επεξεργάζονται επίσης τους λογαριασμούς τους.

Η FDIC και η JPMorgan θα συνάψουν επίσης συμφωνίες με μερίδια ζημιών για τα δάνεια στεγαστικά και επιχειρηματικά που αγόρασε από την πρώην First Republic Bank. Θα συμμετάσχουν στις ζημίες και τις πιθανές ανακτήσεις των δανείων που καλύπτονται από τη συμφωνία ζημίας-μεριδίου.

Η FDIC εκτιμά ότι το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων θα είναι περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατάρρευση τράπεζας στις ΗΠΑ σε διάστημα δύο μηνών. Είχε προηγηθεί η κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank, μετά από δραματική μείωση των καταθέσεων που είχαν στο ενεργητικό τους και η οποία είχε ψθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να λάβει έκτακτα μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Διαβάστε ακόμη

Ποια αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη τραβάει σαν μαγνήτης τους τραπεζίτες

Έρχονται νέες ταμειακές σε εστιατόρια-καφέ και POS στα delivery

Πλειστηριασμοί: Τετραπλό σφυρί για ακίνητα του Τ. Κουίκ στο Πήλιο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr