Σάββατο
22.01.2022

Ινδία: Προς απαγόρευση κάθε μορφή ψηφιακού χρήματος

Μετά την Κίνα και στην Ινδία η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τα κρυπτονομίσματα που έχουν μεγάλη απήχηση σε μια χώρα με 1,38 δισ. κατοίκους. Η είδηση πως το κοινοβούλιο της χώρας σκέφτεται να απαγορεύσει κάθε μορφή ψηφιακού χρήματος προκάλεσε μεγάλο κύμα ρευστοποιήσεων στη χώρα μέσα στην εβδομάδα.

«Επικράτησε πανικός» δήλωσε ο Νισάλ Σέτι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων WazirX, στους Financial Times. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι τιμές των κρυπτονομισμάτων στα ανταλλακτήρια της χώρας υποχώρησαν από 10% μέχρι 15% την Παρασκευή. Ο όγκος των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα στην Ινδία εξαπλασιάστηκε από τα 9 δισ δολάρια το 12μήνο που έληξε τον Ιούλιο του 2020 στα 68 δισ δολάρια μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με την Chainanalysis.

Σε αυτή τη φάση κανένας δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητούν τα μέλη του κοινοβουλίου στην Ινδία. Πηγές της βρετανικής εφημερίδας τονίζουν πως θα δοθούν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που προάγεται η τεχνολογία blockchain, στην οποία στηρίζονται τα κρυπτονομίσματα αλλά και που αρχίζει να χρησιμεύει σε διάφορους κλάδους της οικονομίας από τα logistics μέχρι τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Άλλες πηγές θέλουν να δίνεται το πράσινο φως στα κρυπτονομίσματα μόνον ως επενδυτικό προϊόν διότι πιθανώς να εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων προβληματίζει τις κυβερνήσεις από τη Δύση μέχρι την Ανατολή καθώς διαφεύγουν του ελέγχου των κεντρικών τραπεζών και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως και η Κίνα, έτσι και η Ινδία μπορεί να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Το Πεκίνο σκοπεύει το διαθέσει το ψηφιακό γουάν λίγο πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι δρομολογημένοι για τον Φεβρουάριο του 2022. Σε αυτή τη φάση, η κινεζική κυβέρνηση διεξάγει πιλοτικά προγράμματα σε ορισμένες πόλεις της χώρας.

ΠΗΓΗ: powergame.gr