Τετάρτη
06.07.2022

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις κληρονομιών από τα τέλη Ιουνίου

Μία νέα ακόμη πλατφόρμα προσθέτει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Από τα τέλη Ιουνίου, η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στις ουρές στις εφορίες και στην αναμονή εκκαθάρισης των δηλώσεων για κληρονομιές καθώς και στις χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών (είναι λίγες οι περιπτώσεις).

Μέσω της πλατφόρμας οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις ΔΟΥ, όπως ήδη συμβαίνει για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές.

Οι δηλώσεις κληρονομιών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty, ενώ παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να εντάξει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στις Εφορίες. Σημειώνεται ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσω της πλατφόρμας myProperty πραγματοποιήθηκαν 28.000 γονικές παροχές και 11.500 δωρεές. Σημειώνεται ότι η αύξηση των γονικών παροχών και των δωρεών είναι αποτέλεσμα του νέου αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται από τον Οκτώβριο του 2021 στα 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη η πιλοτική εφαρμογή του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα αποτελέσει όπως εκτιμούν από το υπουργείο Οικονομικών σημαντικό εργαλείο για τους επενδυτές ακινήτων, κυρίως τους ξένους καθώς θα μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για την εξέλιξη των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. To CAMA, (η ονομασία του συστήματος) λαμβάνει δεδομένα από διάφορες τράπεζες πληροφοριών και όπου διαπιστώνεται αύξηση ή μείωση της ζήτησης καθώς και αλλαγές που έχουν επέλθει στην περιοχή (σταθμοί μετρό , εμπορικά καταστήματα κ.λ.π.) αναπροσαρμόζει αυτόματα τις τιμές ζώνης. Ουσιαστικά το σύστημα διενεργεί μαζικές εκτιμήσεις, λαμβάνει υπόψη και προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Με την πλήρη ενεργοποίηση της εφαρμογής οι τιμές ζώνης θα αναπροσαρμόζονται τακτικά και θα αποτυπώνουν επακριβώς την πραγματική τιμή, ενώ είναι πιθανό με βάση τις αναλύσεις να διενεργούνται και αλλαγές στους συντελεστές εμπορικότητας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Ειδικότερα:

  • δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης,
  • δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το έργο που είναι σε εξέλιξη αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

Πηγή: powergame.gr