Δευτέρα
27.05.2024

Η μικροσκοπική χώρα που κάνει μυστικά bitcoin mining εδώ και χρόνια

Κάτω από τα Ιμαλάια, ποτάμια που τροφοδοτούνται από αρχαίους παγετώνες τροφοδοτούν το μικροσκοπικό βασίλειο του Μπουτάν με τεράστια αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο ανανεώσιμος πόρος έχει βοηθήσει στο να τροφοδοτηθούν με καύσιμα τα σπίτια σχεδόν όλων των 800.000 κατοίκων της. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η βασιλική κυβέρνηση του Μπουτάν έχει σχεδιάσει αθόρυβα έναν νέο τρόπο να χρησιμοποιούν τα αποθέματα: την τροφοδοσία του δικού της ορυχείου bitcoin.

Πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις προσπάθειες του Μπουτάν να αναπτύξει κυρίαρχες επιχειρήσεις εξόρυξης δήλωσαν στο Forbes ότι οι συζητήσεις γίνονται από το 2020, αν και μέχρι πρόσφατα η κυβέρνησή του δεν είχε αποκαλύψει ποτέ τα σχέδιά της. Το Μπουτάν επεδίωκε να αξιοποιήσει τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της χώρας για να τροφοδοτήσει μηχανήματα εξόρυξης που λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα προκειμένου να κερδίσουν ανταμοιβές bitcoin. Μόλις ολοκληρωθεί, αυτό θα καταστήσει το Μπουτάν μία από τις μοναδικές χώρες που διαχειρίζεται κρατικό ορυχείο, μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ.

Λίγο μετά αφού το Forbes επικοινώνησε με τους αξιωματούχους του Μπουτάν με ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα εξόρυξης, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στην τοπική εφημερίδα «The Bhutanese» ότι είχε ξεκινήσει την εξόρυξη «πριν από μερικά χρόνια ως ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες, όταν η τιμή του bitcoin ήταν περίπου 5.000 δολάρια». Εξήγησε ότι τα έσοδα πηγαίνουν για την επιδότηση του κόστους ενέργειας και υλικού.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Μπουτάν δεν απάντησεστις ερωτήσεις του Forbes σχετικά με το εύρος της επιχείρησης. Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε η εξόρυξη, πού βρίσκεται και αν το σύστημα έχει αποφέρει κέρδη. Είναι επίσης ασαφές γιατί το Μπουτάν δεν αποκάλυψε ποτέ το σχέδιο στους πολίτες του ή στους διεθνείς εταίρους του.

Το Μπουτάν βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία εξόρυξης «Bitdeer». Η Bitdeer αποκάλυψε στους επενδυτές σε μια χρηματιστηριακή ενημέρωση ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την εξασφάλιση πρόσβασης σε 100 μεγαβάτ (MW) ενέργειας για ένα κέντρο δεδομένων εξόρυξης bitcoin στο Μπουτάν, το οποίο έχει προγραμματιστεί να θεμελιωθεί άμεσα.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι πόροι του Μπουτάν έχουν επενδυθεί με μυστικοπαθή τρόπο».

Η συνεργασία θα αυξήσει την ικανότητα εξόρυξης της Bitdeer, η οποία είναι η δεύτερη σε κλίμακα μετά την «Core Scientific» που χρεοκόπησε. Η κατασκευή του κέντρου δεδομένων εξόρυξης αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2024», δήλωσε η Bitdeer σε ενημέρωση των επενδυτών στις 19 Απριλίου. Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε ποιος θα είναι τελικά ο ιδιοκτήτης της.

Το Μπουτάν ενώ είναι γνωστό για τον εμβληματικό «δράκο του κεραυνού», τα βουδιστικά μοναστήρια και τη δέσμευση για την «ακαθάριστη εθνική ευτυχία» έναντι του εγχώριου προϊόντος, έχει περάσει αρκετά χρόνια καλλιεργώντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο κρυπτογράφησης. Το Forbes ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου του Μπουτάν, η «Druk Holding & Investments», έριξε κρυφά εκατομμύρια δολάρια σε συμμετοχές σε κρυπτονομίσματα, οι οποίες εκτέθηκαν ακούσια από τις πτωχεύσεις των δανειστών «BlockFi» και «Celsius». Οι πολίτες της δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις επενδύσεις αυτές.

Φήμες για κυβερνητικά υποστηριζόμενες φάρμες bitcoin εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ένας πολίτης του Μπουτάν δήλωσε στο Forbes ότι πιστεύει ότι υπάρχουν «κυρίως πειραματικά» έργα σε εξέλιξη- το προσωπικό της Druk ανέφερε στο LinkedIn τις αρμοδιότητές του ως λειτουργία και διαχείριση «μονάδας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων» και εξαρτημάτων εξόρυξης που κατασκευάστηκαν από την Bitmain.

Η ποσότητα των τσιπ που εισήγαγε το Μπουτάν έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα τελωνειακά δεδομένα. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι πόροι του Μπουτάν έχουν επενδυθεί με μυστικοπαθή τρόπο σε μια εξαιρετικά ασταθή και επικίνδυνη επένδυση που έχει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση», λέει ένας πρώην διεθνής σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η κλίμακα της εξόρυξης του Μπουτάν

Η κυβέρνηση του Μπουτάν φαίνεται να έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με άλλους μεταλλωρύχους πέραν της Bitdeer. Οι γνώστες των ανταγωνιστικών υπηρεσιών και των pools, δήλωσαν ότι έχουν πραγματοποιήσει προχωρημένες συνομιλίες με ανώτερουςκυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της Druk, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία από το βασίλειο μιας υδροκίνητης επιχείρησης. Το Forbes μάλιστα, αναφέρει ότι το Μπουτάν είχε προηγουμένως ρωτήσει για μια λειτουργία 100 MW συνδεδεμένη με έναν από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του.

Πέρυσι, τσιπ υπολογιστών αξίας περίπου 142 εκατομμυρίων δολαρίων εισήχθησαν στο Μπουτάν, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα δέκατο του συνολικού εισερχόμενου εμπορίου του βασιλείου. Η χώρα εισήγαγε επίσης τσιπ αξίας 51 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Συγκριτικά, οι τελωνειακοί υπάλληλοι του Μπουτάν κατέγραψαν ότι το 2020 εισήχθησαν μόλις 1,1 εκατ. δολάρια από αυτά τα τσιπ. Το κόστος των εξαρτημάτων εξόρυξης bitcoin παρακολουθεί την αξία του κρυπτονομίσματος καθώς αυτή μεταβάλλεται, αλλά οι γνώστες του κλάδου λένε ότι ακόμη και στις ουρανοκατέβατες τιμές του 2021, αυτό το επίπεδο δαπανών θα ισοδυναμούσε με ένα κέντρο δεδομένων μεγέθους αρκετών γηπέδων ποδοσφαίρου.

Τα εμπορικά δεδομένα κατατάσσουν τα τσιπ στην ίδια ετικέτα εξαγωγής που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές εξοπλισμού εξόρυξης bitcoin και δείχνουν ότι προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν ποιος τα εξήγαγε και ποιος τα εισήγαγε.

Οι επενδύσεις της χώρας σε κρυπτογράφηση παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό μυστικές, ακόμη και όταν αφορούσαν εμπλοκές με αποτυχημένες εταιρείες. Η Druk είχε δηλώσει στο Forbes ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει την έκθεσή της στην BlockFi «για λόγους εμπιστευτικότητας». Οι πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις και οι ισολογισμοί της Druk δεν κάνουν καμία αναφορά στο χαρτοφυλάκιο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της ή στις δραστηριότητες εξόρυξης bitcoin.

Γιατί το Μπουτάν μπήκε στην κρυπτογράφηση

Η εξόρυξη Bitcoin έχει γίνει όλο και περισσότερο μια βιομηχανική επιχείρηση, η οποία συχνά βασίζεται σε εξειδικευμένα τσιπ από κινεζικές εταιρείες όπως η Bitmain και η Canaan.

Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις δραστηριότητες κρυπτογράφησης το 2021, καθώς και οι κινήσεις στο Καζακστάν και τη Σουηδία να περιορίσουν ή να φορολογήσουν τους ανθρακωρύχους bitcoin, έχουν αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να βρουν νέες βάσεις με φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νορβηγία και οι πιο απομακρυσμένοι προορισμοί, όπως η Παραγουάη που διαθέτει τεράστια υδροηλεκτρική ισχύ, έχουν προσελκύσει ορδές ανθρακωρύχων.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνονται εξορύξεις bitcoin στο Μπουτάν. Η χώρα διαθέτει τεράστια υδροηλεκτρική ισχύ σε σύγκριση με τον μικρό πληθυσμό της και παράγει παρόμοια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας ανά κάτοικο με τις Ηνωμένες Πολιτείες – μια πολύ πλουσιότερη χώρα», λέει ο Τζαράν Μέλερουντ, αναλυτής εξόρυξης bitcoin της Luxor. «Αυτή η φθηνή, αδρανής υδροηλεκτρική ενέργεια είναι αναμφίβολα δελεαστική για τους ανθρακωρύχους, των οποίων η μοναδική δουλειά είναι να μετατρέπουν την υποτιμημένη ηλεκτρική ενέργεια σε bitcoin».

Source: newmoney.gr

 

Array