Δευτέρα
11.12.2023

Η μεγάλη στροφή του Ρουμπινί στα crypto

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, ιδιαίτερα δημοφιλής Αμερικανός οικονομολόγος, ευρύτερα γνωστός ως «Dr. Doom», λόγω της πρόβλεψης του το 2006 ότι «οι τιμές των κατοικιών θα καταστρέψουν την οικονομία». Δύο χρόνια αργότερα επαληθεύθηκε η ανάλυσή του καθώς ήρθε η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της αγοράς των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Ο Ρουμπινί ήταν διαχρονικά από τους μεγαλύτερους πολέμιους των αγορών κρυπτονομισμάτων και μέχρι και πρόσφατα διαλαλούσε από τον οικονομικό τύπο μέχρι και τα μεγάλα οικονομικά συνέδρια πως το σύνολο των crypto είναι απάτη. «Το FTX και το SBF δεν αποτελούν εξαίρεση – είναι κανόνας», είχε δηλώσει ο καθηγητής του NYU, κατά το περσινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Κυριολεκτικά το 99% των κρυπτονομισμάτων είναι μια απάτη. Μια εγκληματική δραστηριότητα. Ένα πλήρες σχέδιο Ponzi, μια πραγματική φούσκα που καταρρέει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο καθηγητής που είναι γνωστός για τις αρνητικές οικονομικές προβλέψεις του αποφάσισε να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να συμβουλεύσει ένα πρότζεκτ το οποίο θα εκδώσει το δικό του κρυπτονόμισμα.

Το κρυπτονόμισμα που ονομάζεται ATLAS (Asset Trust for Land, Adaptation, and Sustainability) είναι μια προσέγγιση με τρεις άξονες για τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου που αναμένεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Για να ανταποκριθεί στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσει προσβάσιμες και κλιμακούμενες αποδόσεις σε περιοχές όπου οι επενδύσεις χρειάζονται περισσότερο, η Atlas έχει δημιουργήσει μια στρατηγική επενδύσεων που είναι διαθέσιμη σε καθημερινούς επενδυτές με χαμηλή είσοδο, κόστος, και υψηλή ρευστότητα.

Το κρυπτονόμισμα θα είναι συνδεδεμένο σε ένα προσεκτικά επιλεγμένο χαρτοφυλάκιο ρευστών περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού κόσμου, όπως στρατηγικά εμπορεύματα, κρατικά ομόλογα αντισταθμισμένα από τον πληθωρισμό και χρυσό.

Η Atlas, η εταιρεία fintech πίσω από το κρυπτονόμισμα, δηλώνει ότι δημιουργεί επίσης ένα ETF και ένα δείκτη για να βοηθήσει στη διατήρηση καλύτερης απόδοσης χαρτοφυλακίου για τους ιδιώτες επενδυτές. Στον ιστότοπό της, η Atlas προτείνει ότι το ETF της θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το δείκτη ή το κρυπτονόμισμα. Να σημειώσουμε ότι το κρυπτονόμισμα δεν κυκλοφορεί ακόμα και κάθε συνωνυμία θα είναι απάτη.

Τι ακριβώς θα είναι

Η Atlas αποκαλεί το κρυπτονόμισμά της ως ένα «ψηφιακό νόμισμα σχεδιασμένο για ανθεκτικότητα». Δηλώνει μάλιστα ότι μπορεί να ξεπεράσει σε αποδόσεις καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς που προσφέρουν εντοκισμό.

Σε ένα βίντεο στον ιστότοπο του πρότζεκτ, ο Ρουμπινί αναφέρεται σε θέματα που προκαλούν φόβο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της κλιματικής αλλαγής, των πανδημιών, του πληθωρισμού και των πολέμων.

Η εταιρεία αποκαλεί τον Roubini τον επικεφαλής οικονομολόγο της και διαθέτει επίσης ένα πρώην στέλεχος της Binance.

Η στρατηγική που προτείνει η Atlas φαίνεται να περιλαμβάνει αρκετούς διαφημιστικούς όρους για να προσελκύσει επενδυτές. Συγκεκριμένα, λέει ότι το προϊόν της «ενεργοποιείται από AI, ML, τεχνολογία κλίματος και blockchain».

Δεν είναι σαφές γιατί ή πώς ένα κρυπτονόμισμα θα βοηθήσει στην κλιματική αλλαγή και στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου για ιδιώτες επενδυτές, αλλά η Atlas ισχυρίζεται ότι το κρυπτονόμισμα θα «κατευθύνει τα κεφάλαια στη χρηματοδότηση για το κλίμα» και «προστατεύεται από τον πληθωρισμό».

Source: liberal.gr