Δευτέρα
15.04.2024

Η μεγάλη επιστροφή των crypto και των memecoins

Το γενικότερα καλό κλίμα στις αγορές και η αναμονή του bitcoin halving στηρίζουν το ράλι των τελευταίων εβδομάδων στα crypto. Το bitcoin άγγιξε τα 64.000 δολάρια την Πέμπτη πριν υποχωρήσει ελαφρώς και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά του υψηλά. Από κοντά και το Ethereum που έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρωταγωνιστικό ρόλο την τελευταία εβδομάδα είχαν και τα memecoins. Το Dogecoin επανήλθε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και παράλληλα ξαναμπήκε στην πρώτη δεκάδα με τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, με άνοδο 46%. Το Shiba Inu εμφανίστηκε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στα πρωτοσέλιδα του οικοσυστήματος, καταγράφοντας άνοδο 40% στην εβδομάδα και κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη εικοσάδα των μεγαλύτερων crypto.

Το bitcoin έκλεισε τον Φεβρουάριο με κέρδη 44% που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2020 και πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι εκτός απροόπτου θα ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό του 2021. Για πολύ λίγο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον Φεβρουάριο με την υψηλότερη τιμή κλεισίματος μήνα στην ιστορία του, που είναι τα 61.357 δολάρια στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Η μεγάλη επιστροφή των crypto οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η γενικότερη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο γιατί πιστεύουν ότι έχουν μπροστά τους έναν κύκλο επιτοκιακών μειώσεων και παράλληλα βλέπουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βγαίνει αλώβητη από την περίοδο των υψηλών επιτοκίων. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις θετικές- εποχικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο οικοσύστημα των crypto. Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι το halving του bitcoin το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, ενώ και η αναβάθμιση του ethereum έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος.

Η επιστροφή ωστόσο που έχει τραβήξει τα βλέμματα την τελευταία εβδομάδα είναι αυτή των memecoins. Υπενθυμίζεται ότι τα memecoins όπως το Dogecoin και το Shiba Inu είχαν πρωταγωνιστήσει στο μεγάλο ράλι του 2021 αλλά μετά εξαφανίστηκαν από την επικαιρότητα και πέρασαν δύσκολες στιγμές το 2022 που γενικότερα το ενδιαφέρον για τα crypto είχε εξασθενήσει. Τώρα φαίνεται ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στο Dogecoin το οποίο είδε τα ανοιχτά πονταρίσματα να ανέρχονται σε 1 δισ. δολάρια τις τελευταίες ημέρες, που είναι ιστορικό ρεκόρ, με το 70% να είναι αγορές. Το Dogecoin είναι το κρυπτονόμισμα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο την τελευταία εβδομάδα απ’ όλα τα μεγάλα crypto.

Μία επίσης ιδιαίτερα σημαντικά εξέλιξη για την αγορά αποδεικνύεται όπως ήταν αναμενόμενο και η έγκριση των πρώτων spot bitcoin ETFs από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η SEC έδωσε το πράσινο φως τον περασμένο Ιανουάριο και οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι επίκειται και η έγκριση των πρώτων spot ethereum ETFs. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, οι αμερικανικές τράπεζες Merrill Lynch και Wells Fargo, προσφέρουν στους πελάτες του wealth management τα spot bitcoin ETFs, μία κίνηση που δείχνει το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα crypto.

Παρά την ξέφρενη πορεία των μεγαλύτερων crypto, οι αναλυτές των συμβατικών αγορών προειδοποιούν για την υψηλή μεταβλητότητα που συνοδεύει τα crypto και υπενθυμίζουν ότι ο προηγούμενος ανοδικός κύκλος έκλεισε πολύ απότομα και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές στο να χάσουν περιουσίες. Οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι αν εισέλθουν τώρα στην αγορά που οι τιμές είναι ήδη κοντά σε ιστορικά υψηλά, μπορεί να μην κατοχυρώσουν στο τέλος τα μεγάλα κέρδη που υπόσχονται τα crypto με βάση τις πρόσφατες επιδόσεις τους.

Source: powergame.gr

Array