Η Γέλεν ζητά ισχυρότερη εποπτεία των κρυπτονομισμάτων

Υπέρ της ισχυρότερης εποπτείας των αγορών κρυπτονομισμάτων τάχθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της FTX.

«Η πρόσφατη αποτυχία ενός μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων και ο ατυχής αντίκτυπος που προέκυψε για τους κατόχους και τους επενδυτές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων καταδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η Γέλεν, χωρίς να κατονομάζει άμεσα το FTX.

Η προστασία των καταναλωτών πρέπει να επιβάλλεται αυστηρά στις αγορές κρυπτονομισμάτων και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Κογκρέσο πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν τυχόν ρυθμιστικά κενά, πρόσθεσε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Ενώ η ζημία έχει ως επί το πλείστον περιοριστεί εντός των αγορών κρυπτογράφησης, οι δεσμοί της με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα «θα μπορούσαν να εγείρουν ευρύτερες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», προειδοποίησε επίσης η Τζάνετ Γέλεν.

Οι παρατηρήσεις της απηχούν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών σε διήμερες ακροάσεις στο Κογκρέσο, στις οποίες δήλωσαν ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις ήταν περιορισμένες από την κατάρρευση του FTX και άλλες αναταραχές στις αγορές κρυπτογράφησης φέτος.

Σημειώνουμε ότι ο SBF, μέχρι πρότινος CEO και ιδρυτής του FTX και της Alameda Research, ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των Η.Π.Α. λίγες ημέρες πριν. Ήδη η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων συζητά για το πόσο τυχαία είναι τα αλυσιδοτά γεγονότα της κατάρρευσης του FTX, στον απόηχο της χρεοκοπίας του ανταλλακτηρίου και της μόλυνσης που έχει σπείρει στην αγορά. Πρώην συνεργάτες του SBF, τον έχουν κατηγορήσει ως «πολιτικό» κι όχι ως κάποιον πραγματικό υποστηρικτή των κρυπτονομισμάτων.