Πέμπτη
22.02.2024

Η Εφορία εντοπίζει με… ρομπότ τα κρυμμένα ακίνητα

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Εξυπνα ρομποτάκια» επιστρατεύει η Εφορία για να εντοπίζει… κρυμμένα ακίνητα! Μέσα από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα «bots» θα τρέχουν αυτοματοποιημένους ελέγχους και διασταυρώσεις ανάμεσα σε όλα τα δημόσια αρχεία που περιλαμβάνουν στοιχεία ακινήτων, δηλαδή το Κτηματολόγιο, το Περιουσιολόγιο, τα μητρώα των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίζουν όσους δηλώνουν μικρότερες επιφάνειες ή κρύβουν τελείως σπίτια ή και οικόπεδα για να αποφύγουν φόρους, τέλη και τεκμήρια.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εφαρμογές που τρέχουν αλγόριθμους εντοπισμού αδήλωτης περιουσίας, αναζητώντας αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία των ακινήτων που δηλώνουν οι πολίτες στην Πολεοδομία, στο Κτηματολόγιο, στην Εφορία, στους δήμους κ.λπ. Το ίδιο λογισμικό θα σαρώσει τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων που θα συλλέγονται από τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν δε πως για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps και άλλα διαθέσιμα εργαλεία εντοπισμού, όπως για παράδειγμα τα social media.

Σε ουκ λίγες περιπτώσεις, είτε εξ αμελείας είτε σκοπίμως, το ίδιο ακίνητο εμφανίζεται με διαφορετική επιφάνεια σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και δημόσια έγγραφα. Υπάρχουν δε σπίτια και οικόπεδα που δεν τα «βλέπει» καν το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία για διάφορους λόγους. Σε όσους εντοπιστούν διαφορές ή κάτι «ξεχασμένο» θα σταλούν εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ για όλα τα έτη στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων δέκα ετών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Πάντως, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους τόσο στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου όσο και στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών. Οσοι διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων στο Ε9 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιβαρύνονται με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά δεν θα αποφύγουν την πληρωμή του επιπλέον ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που από τις διορθώσεις των στοιχείων προκύψει αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας.

Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Περιουσιολόγιο, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων, όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) προχωράει στη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά ακόμη και για τα ακίνητα που μισθώνουν, δημιουργώντας αναπόφευκτα μια ακόμη σοβαρή γραφειοκρατική υποχρέωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το νέο αυτό ηλεκτρονικό αρχείο θα περιλαμβάνει από τη μια τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου και από την άλλη όλα τα στοιχεία για τις μισθώσεις ακινήτων, αφού σε αυτό οι μεν ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε ξεχωριστά πεδία εάν εκμισθώνουν τα ακίνητά τους, οι δε ενοικιαστές θα πρέπει να εμφανίζουν τα ακίνητα για τα οποία καταβάλλουν ενοίκια και να δηλώνουν και τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων που πληρώνουν.

Τα δεδομένα αυτού του μητρώου θα διασυνδεθούν:

■ Με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1.
■ Με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Διαβάστε ακόμη

Τα μεγάλα deals που έρχονται στα τρόφιμα το 2024

Ανια Εμπειρίκου: Ένα όνομα σαν ιστορία – Ποιο είναι το νεότερο μέλος της θρυλικής οικογένειας (pics)

Το χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης ταμειακών και POS με το Taxisnet – Σε τρεις άξονες το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Πηγή: newmoney.gr